Véget érhet a költségvetési trükközés korszaka

Megszavazta csütörtökön az Európai Parlament (EP) az Európai Unió statisztikai adatszolgáltatási rendszeréről és az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat jogkörének kibővítéséről szóló európai bizottsági határozati javaslatot.
MTI-Eco, 2010. június 17. csütörtök, 16:52
Fotó:

Ezzel az Európai Parlament határozottan lényegében állást foglalt abban a kérdésben, hogy a jelenlegi statisztikai adatszolgáltatási rendszert milyen irányban kell átalakítani a görög botrányhoz hasonló esetek jövőbeni elkerülése érdekében - hangsúlyozta nyilatkozatában Győri Enikő fideszes EP-képviselő.

Emlékeztetett arra, hogy "már 2004-ben fény derült a görög csalásra, s ugyanebben az időszakban trükközött az akkori magyar szocialista kormány is", az Európai Unió mindezek ellenére azóta sem tett hatékony lépéseket a statisztikai adatszolgáltatási rendszer megreformálása érdekében.

Helyes iránynak tartom, hogy a Bizottság az Eurostatot audit jogkörrel kívánja felruházni, de meggyőződésem, hogy ennél mindenképpen tovább kell lépnünk, mert már a közös pénz jövője a tét - hívta fel a figyelmet Győri Enikő.

Szerinte a túlzottdeficit-eljárásban nem csak azokat a tagállamokat kellene szankciókkal sújtani, amelyek sorozatosan megszegik a költségvetési hiányra vonatkozó 3 százalékos maastrichti hiánycél betartására vállalt kötelezettségüket, hanem azokat is, amelyek éveken keresztül hamis statisztikai adatokat szolgáltatva félrevezetik a befektetőket és az uniós szerveket, veszélybe sodorva ezzel az eurózóna stabilitását.

A mostani szavazás eredményeként az Európai Parlament valamennyi frakciója javasolja az Európai Bizottságnak és a pénzügyminiszterek tanácsának, hogy a nemzeti statisztikai hivatalok vezetői személyesen is felelősségre vonhatók legyenek az Eurostatnak szolgáltatott statisztikai adatok minőségéért.

HOZZÁSZÓLÁSOK