A megállapodás szerint Szlovénia uniós eredetvédettséget kér a krajnai kolbász (Kranjska klobasa) névre, de az osztrák árusoknak sem kell lemondaniuk a közkedvelt étel helyi elnevezéséről. (Képünk illusztráció)

A szlovén érvelés szerint a fokhagymával és feketeborssal ízesített, disznóhúsból készült sült kolbász az egykor az Osztrák-Magyar Monarchiához, ma Szlovéniához tartozó Krajna régióból származik, és a szlovén kulturális örökséghez tartozik. Az Ausztriában Krainerwurst néven ismert finomság azonban Ausztria déli-keleti felében is rendkívül elterjedt. Sajtos változata, a Käsekrainer szinte minden bécsi kolbászosstand kínálatában megtalálható.

Az osztrák álláspont szerint a Krainer ugyanúgy részét képezi az osztrák kulináris hagyományoknak, mint a szlovénnak. A Käsekreiner osztrák találmány, és hosszú hagyománya van - jelentette ki Nikolaus Berlakovich mezőgazdasági miniszter. A kereskedők és az árusok úgy érezték, gazdasági érdekeik sérülnének, ha le kellene mondaniuk a név használatáról. "Bécs ugyanúgy elképzelhetetlen Käsekrainer nélkül, mint bécsi szelet nélkül" - hangoztatták.

A két ország végül dűlőre jutott a kérdésben, így a vita nem került az Európai Bizottság elé.