Véget ért Amerika diadala

Már nem az Amerika által uralt világgazdaság időszakában vagyunk, az USA gazdaságnak pedig komoly esélye van, hogy újabb visszaesés érje el a mostani felívelést követően - mondta a Nobel-díjas Joseph Stiglitz.
Leszák Tamás, 2009. szeptember 4. péntek, 11:56

Az amerikai gazdaságnak komoly esélye van arra, hogy a mostani kilábalást követően újabb visszaesést szenvedjen el - mondta Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász, a Columbia egyetem tanára a Bloomberg tudósítása szerint. Nem egyértelmű, hogy a mostani felívelés fenntartható úton halad-e - tette hozzá. Stiglitz két lehetséges forgatókönyvet tart elképzelhetőnek a következő hónapokra. Az egyik, hogy a "rossz közérzet" periódusa következik, amikor a fogyasztás stagnál és a magánbefektetések emelkedésének tempója lassul. A másik lehetőség a kormányzati ösztönzők hatására felélénkülő emelkedés, amit viszont egy hirtelen keletkező hullámvölgy követ, a "W-modellnek" megfelelően. A professzor szerint szignifikáns esélye van a W-alakú felívelésnek, de nem tartja elkerülhetetlennek - előfordulhat, hogy a gazdaság a egyszerűen a gödör aljának közelében mozog majd. Nehéz megjósolni az előttünk álló makropálya irányát, mivel a korábbitól teljes mértékben különböző világban élünk jelenleg - tette hozzá. Az elmúlt év válságát az tette még rosszabbá véleménye szerint, hogy a nem megfelelő szabályozás következtében a pénzügyi szektor egyes vállalatai olyan nagyra tudtak nőni, hogy a rendszer nem tudta kezelni azt a helyzetet, amikor bármelyikük is csődbe ment. Ezek az intézmények nem egyszerűen túl nagyok ahhoz, hogy bukásuk ne okozzon komoly gondot, de túl nagyok ahhoz is, hogy megfelelően irányíthatóak legyenek - húzta alá. A 787 milliárd dolláros szövetségi gazdaságélénkítő program a jelenlegi negyedévben még minden bizonnyal nagyban hozzájárul a növekedéshez, de arra nincs garancia a professzor szerint, hogy a gazdaság meg is tudja tartani ezt a lendületet a jövőben is. Az sem mentette volna meg a világgazdaságot attól, hogy recesszióba süllyedjen, ha az amerikai kormány kisegítette volna az egy évvel ezelőtt csődöt jelentett Lehman Brothers-t - tette hozzá. Rövid távon defláció fenyegeti az amerikai gazdaságot, csökkenhetnek a bérek, hosszabb távon viszont a Fed agresszív monetáris politikája miatt az infláció jelentheti a nagyobb veszélyt Stiglitz szerint. S bár a Fed állítása szerint birtokában vannak azok az eszközök, amelyekkel a deficitet kezelni tudja, azonban az ezzel kapcsolatos bizonytalanság hozzájárul a dollár gyengüléséhez. Ez a legfőbb oka annak, hogy növekvő érdeklődés övezi a globális pénzügyi rendszer dollár fedezetének felváltását más valutával, amit egyébként a logika is egyre inkább kikényszerít - fejtette ki.
A berlini fal és a Lehman Brothers leomlása közötti rövid időszak volt az "amerikai diadal" periódusa, amikor Amerika uralta a globális teret. Ennek most vége, egy sokkal inkább többpólusú világ felé mozdultunk el - összegezte véleményét Stiglitz.

HOZZÁSZÓLÁSOK