BUX
37350

Véget vetne az energiaárakkal való trükközésnek Európa

Új európai uniós szabályokat javasolt az Európai Bizottság szerdán annak hatékonyabb megakadályozása érdekében, hogy az energiahordozók kereskedelmi piacain visszaéléseket követhessenek el az árakkal kapcsolatban.

MTI-Eco, 2010. december 8. szerda, 20:13

A javaslat olyan szigorításokat foglal magában, amelyek igyekeznek átláthatóbbá tenni az árak alakítását, és megakadályozni a bizalmas információk cseréjét, valamint a megtévesztő hírek vagy híresztelések terjesztését. A bizottság annak is szeretné elejét venni, hogy egyes cégek kapacitásokat tartsanak vissza az árak növelése érdekében. Az is szerepel a javaslatok között, hogy a cégeket kötelezzék az árakra ható vállalati információk mielőbbi közzétételére.

A kezdeményezés szerint egy külön felügyelőcsoport foglalkozna az unióban az idevágó adatok és információk gyűjtésével és elemzésével.

Günther Oettinger energiaügyi biztos a témáról Brüsszelben kiadott közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós tagállamok energiapiacai összefüggnek, így az egyiken elkövetett visszaélés hatással lehet a másikon érvényesített árakra is.

Komoly értékekről van szó - mutattak rá a témával kapcsolatban bizottsági források -, csak az uniós árampiacot évi 500 milliárd eurósra becslik.

A javaslatot később megvitatja az EU-tagországok kormányainak tanácsa és az Európai Parlament és, és bő egy éven belül életbe léphetnek.