Végleges: Magyarország lemaradt a hatalmas autóipari beruházásról

A szlovén kormány engedélyt adott a gazdasági minisztériumnak, hogy jövő kedden aláírja a Magna International autóipari beszállító gyárépítéséről szóló megállapodást. Megépülhet a kanadai óriásvállalat új festőüzeme a Maribor melletti Hocében. Pedig a nyáron úgy tűnt, hogy a szlovéniai huzavona miatt Magyarországra költözhet a 146,4 millió eurós beruházás - írja a Vecer.
Szabó Dániel, 2017. október 12. csütörtök, 16:22
Fotó: AFP

Végre elkezdődhet a Magna Steyr International gyárépítése Hoèe-Slivnica járásban, miután több hónapig bíróságon támadtak környezetvédők és helyi gazdák a beruházást. Az üzemlétesítés jelentős késésben van: a tavalyi bejelentések szerint már májusban el kellett volna kezdődnie az építkezésnek, de az a földek kisajátítása, hosszú bírósági eljárások és természetvédelmi aggályok miatt csak szeptemberben kezdődhetett el. Akkor a régészeti feltárásokat kezdték el, ezek lezárultával, október elejére pedig minden akadály elhárult a Magna terjeszkedése elől.

A cég annak ellenére is komoly vállalásokat tett, hogy korábban azzal próbált gyorsítani az engedélyezési eljárásokon, hogy belengette, Magyarországra hozza az üzemet - a szlovén sajtó akkor Zalaegerszeget nevezte meg lehetséges célpontként. Most a Magna a kormánynak, a gazdasági, fejlesztési és technológiai tárca által bemutatott megállapodásban az szerepel, hogy a 146,4 millió eurós festékgyár-építés mellett az elkövetkezendő 10 évben 100 millió eurónyi befektetést hajtanak végre Szlovéniában.

Valamint arra is hajlandók, hogy az ígért 400 munkahely mellé a következő tíz évben további 1000 újat hoznak létre. A szlovén kormány elfogadta az ajánlatot, felhatalmazták a gazdasági minisztert, Zdravko Pocivalseket, hogy jövő kedden aláírja a stratégiai megállapodást a kanadai-osztrák céggel. Arról is döntöttek, hogy a ljubljanai kormányzat 18 millió eurónyi támogatást nyújt a beruházáshoz - számol be a Vecer.

A Magna International a világ harmadik legnagyobb autóalkatrész-beszállítója, mintegy 161 ezer embert foglalkoztat és 327 gyára van a világ 29 országában. Tavaly 36,4 milliárd dolláros forgalom mellett 2 milliárd dollárnyi nettó nyeresége volt. Leányvállalata, a Magna-Steyr AG 2001-ben alakult, a legutóbbi adatok szerint 10-11 ezer alkalmazottja van. A cég az elmúlt években több márkánál is sikeresen pályázott, így a vállalat üzemeiben készülnek majd az új BMW 5-ös széria hibridjei, valamint ők szerelik össze az új Jaguárok és Land Roverek több típusát is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tutifruti72, 2017.10.13 17:38

@Kotkodus:

En csak annyit modtam, hogy ha a magyar GDPbol levonod az eus transzfereket, akkor le kell vonni a szlovakbol is, ha ossze akarjuk hasonlitani a kettot.
Nemetorszag gazdasaga olyan magasan van a magyarhoz kepest, hogy onnan már látszik az Isten :)

Lakossag aranyaban, Magyarorszag hivja le a legtobbet? Mar az is baj? Amugy a tobbiben igazad van.

Nem a munkanelkuliseget emlitettem en sem, hanem a fogallkoztatasi ratat a munkakepes lakossag aranyaban katasztrofalis volt a helyzet.

a kozmunkasok szama is csokkeno tendenciat mutat, jelenleg 140e. Errol is szolt a Magyarul Balóval tegnapi adása. Amugy tetszik nem tetszik, Mo el 800e roma, + ugyanennyi melyszegenysegben elo akik minden szamadatptt erezhetoen lerontanak, amit a kovetkezo 50-evben (ameddig szamuk nem satibilizalodik a magyar nepessegen belul) Magyarorszagrol keszitenek (oktatas/szocialis allapot/munkanelkuliseg/barmi) ... őket melyik ipar 4.0 szektorban helyezned el?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2017.10.13 16:41

@Tutifruti72: "vagy az osszes osszahasonlitando gazdasag eseteben meg kell tenni"

tégy így, barátom!

hasonlítsd például a német növekedést az ő eu-s befizetéseik nélkül és a mi gazdasági fejlődésünket az eu-s források nélkül! hajrá!

talán nem tudod, de a lakosságunk arányában mi kapjuk a legtöbb eu-s forrást a régióban... szóval ha a szűk régiónk jobban fejlődik kevesebbel, akkor ugye ki tudod következtetni, hogy eu-s források nélkül még a mostaninál is nagyobb lemaradást mutat a gazdasági fejlődésünk...

a tények bizony makacs dolgok...

az államadósság és a kamatok valóban magasak, de az elmúlt 4-5 évben sokat mérséklődtek (főleg a nemzetközi kamatesésnek hála).

a munkanélküliséggel pedig nem nagyon büszkélkednék... az az adat 300 ezer közmunkásra és 500 ezer külföldön dolgozó magyarra épül (akiknek a jelentős részük már soha nem fog hazajönni). úgy már nem annyira veretes az az adat. a gazdaság enyhe élénkülése valóban felszívott valamennyi munkaerőt, azonban a regionális versenytársaink közmunka nélkül is hasonló eredményeket mutatnak... szóval a fidesz egy mankóval fut a többiek után... szerinted?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tutifruti72, 2017.10.13 16:24

@Kotkodus: EUs kifizetesek mindenhol vannak, tehat ezt nem kell levonni, vagy az osszes osszahasonlitando gazdasag eseteben meg kell tenni.

szvsz az egyik legfontosabb kulonbseg a magas allamadossag. A magyar kamatkiadasok magas hanyada a kozponti koltségvetés kiadasi tetelei kozott tobb mint ketszerese a tobbi orszagenak. Mindehhez magasabb elsodleges tobblet is kell.

Az allamkotvenyek hozama is iszonyu magas volt ... mostansag kezd rendezodni ...

hasonloan a foglakoztatasi ratahoz ... kezd normalizalodni ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2017.10.13 15:27

@Warlock: és persze ne felejtsük a jóval gyengébb beruházási rátánkat sem...

vajon hol késlekednek a "nemzeti" milliárdosok, akik beruháznak a nyugatiak helyett? vajon ők miért vonakodnak beruházni? nem ez volt az eredeti koncepció? miért nem működik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2017.10.13 15:24

@Warlock: és azt se felejtsük el - ha már ilyen részletesen belemegyünk - hogy az eu-s kifizetések nélkül a mi gazdaságunk még annál is gyengébbnek számít gazdaságilag a szűk régióban...

ergo valamit ők nyilván sokkal jobban csinálnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html