A korábban vártnál jobban alakul az Európai Unió gazdasági növekedése, és idén átlagosan megközelíti az 1,8 százalékot - jelentette be az Európai Bizottság hétfőn. Az euróövezetben 1,7 százalékos növekedést várnak az idén, köszönhetően a fogyasztási kedv növekedésének és az export bővülésének. A növekedés azonban a második félévben nem lesz annyira számottevő, hiszen ekkor fejtik majd ki hatásaikat az európai kormányok megszorító intézkedései.

Az EU végrehajtó testülete ugyanakkor azt is közölte, hogy a fellendülés még mindig törékeny a súlyos válság után, ezért szükség van a konszolidáció és a szerkezeti reformok folytatására.

Tavasz végén a bizottság még egy százalék alatt növekedést jósolt ez évre. 

A vezető európai országok GDP-növekedési kilátásai szinte kivétel nélkül javultak - Németország gazdasága 3,4 százalékkal bővülhet, gyorsabban nőhet az olasz és francia gazdaság, valamint a spanyol csökkenés is kisebb mértékű lehet a vártnál.

Az európai gazdaságok tisztán látható módon a talpraállás jeleit mutatják - mondta el Olli Rehn, pénzügyi biztos - bár továbbra is a fiskális konszolidációt kell előtérbe helyeznie az európai kormányoknak.

Az IMF vezére, Dominique Strauss-Kahn tegnap arra is figyelmeztetett, hogy Európa számára kockázatot jelent egy esetleges "lomha élénkülés" lehetősége.