Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az Egyesült Államok kormányának keddi bejelentése szerint még márciusban beindulhat a Term Asset-Backed Securities Loan Facility-nek (időszaki eszköz hátterű értékpapír hitelezési konstrukció; röviden: TALF) keresztelt hitelprogram, amelyet még tavaly november végén hirdetett meg a Fed, majd később több elemében átalakított, illetve bővített. A befektetőknek március 17-ig kell jelentkezniük, ha részt kívánnak venni a programban.

A központi bank szerepét betöltő intézmény elképzelései szerint a kamatok és hitelköltségek révén akár nyereséges befektetés is lehet a TALF-program, amelynek keretein belül a New York-i Fed 200 milliárd dollárt hitelez a jó minősítésű eszközfedezetű értékpapírok tulajdonosainak, azaz a fogyasztói hitelek, autóhitelek, diákhitelek, hitelkártyás hitelek és kkv-hitelek hátterét biztosító kötvények tulajdonosainak.

A tervek szerint az ilyen jellegű értékpapírokba fektetők újabb kormányzati forrásokhoz juthatnak, melyek fedezetéül a TALF-programon keresztül lehívott hiteleket használhatják fel. A Fed elképzelései szerint ezzel megkerülhetővé válnak a jelenleg befagyott hitelcsatornák, és megvalósíthatóvá válik az Obama-kormány gazdaságélénkítő programja is.

Fordulópont

A MarketWatchnak nyilatkozó szakértők szerint a TALF-program fordulópontot jelenthet a gazdasági válság elleni küzdelemben, hiszen a gazdaság olyan kritikus pontjaira is forrást juttat, ahová a bankok az elmúlt időszakban vonakodtak tőkét kihelyezni. Ráadásul, jegyzik meg az elemzők, az eszközhátterű kötvénypiac élénkítésében is jó szolgálatot tesz a konstrukció.

A mostanra a tetszhalál állapotába került piac a korábbi években 1500-2000 milliárd dolláros kibocsátással rendelkezett, a remények szerint ez a tendencia most megfordulhat. A legújabb előrejelzések szerint a TALF-program hatása már a második negyedév végén, legkésőbb a harmadik negyedévben éreztetheti a hatását a makrogazdasági adatokon is.

Nem kell államkötvényt venni

Nem hiszem, hogy a 18 hónapja tartó pénzügyi válságnak bármilyen más epizódja jobban felmérgesített volna, mint az AIG - jelentette ki Bernanke annak kapcsán, hogy a tegnap példa nélküli veszteséggel előrukkolt biztosítót 30 milliárd dolláros állami tőkeemeléssel tervezik megmenteni.

A biztosító a felügyeleti rendszer jelentős hiányosságát használta ki, így nem volt rálátás a pénzügyi termékekkel foglalkozó divízióra, amely alapvetően olyan hedge fundként működött, amelyet egy nagy és stabil biztosítóhoz kapcsoltak - fogalmazott. A Fed-vezér arra is kitért, hogy véleménye szerint a bankrendszer még nem stabilizálódott.


Azokra véleményekre reagálva, amelyek szerint a monetáris bázist amerikai államkötvények vásárlásával kellene növelni, Bernanke úgy reagált, hogy ez nem jelentene megoldást a problémákra. Szerinte ugyanis nem a likviditáshiány jelenti a gondot, hanem az, hogy több fontos hitelpiac - az értékpapírosítás és a jelzálogpiac - nem működik megfelelően. Bernanke hangsúlyozta: a gazdaság növekedésének beindításához ezeket a piacokat kell működésbe hozni, márpedig a TALF épp ezt célozza.