Végre megvan Macedónia új neve

Soha nem volt még olyan közeli a macedón-görög névvita megoldása, mint most - jelentette ki Zoran Zaev macedón miniszterelnök. Amint megszületik a megegyezés, népszavazást tartanak, hogy kiderüljön, mit gondol a macedón lakosság az ország új nevéről - számolt be a 24.hu.
Domokos László, 2018. május 30. szerda, 17:40
Fotó: Pixabay

Az ország új nevéről már egy hónapon belül meglehet a megállapodás, szeptemberben vagy októberben pedig a népszavazást is megtarthatják, így az év végére minden, a névváltoztatással kapcsolatos ügyet lezárhatnak - írta a portál.

Számos lehetőség felmerült, a szkopjei sajtó értesülése szerint azonban most az a legvalószínűbb, hogy a délszláv állam új neve Észak-Macedónia lesz. Korábban a Felső-Macedónia és az Illés-napi Macedónia névváltozat merült fel legesélyesebbként.

Macedónia és Görögország között azóta folyik vita az ország nevéről, hogy Macedónia 1991-ben függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő.

A görögök negyedszázada tiltakoznak az ellen, hogy Macedóniát Macedóniának hívják. A kormányfők már hajlanának a kompromisszumra, immár az ENSZ is közvetít, a két országban azonban óriási indulatok feszülnek egymásnak.

A kép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK