Végre nem Magyarországot "ütik" - itt a sokadik káosz

Visszakerült a nyugati sajtóorgánumok címlapjára a brexit, miután kisebb bohózatba fulladt a brit kormány átalakítása. Ezzel végre lekerült a napirendről az elmúlt hetek kedvenc témája, miszerint nem a brit kilépés, hanem a magyar-lengyel rebellió az EU fő gondja.
Komócsin Sándor, 2018. január 9. kedd, 11:34
Fotó: AFP

A nyugati sajtó az elmúlt hetekben elsősorban arról cikkezett, hogy az Európa előtt álló legnagyobb kihívás 2018-ban nem az Egyesült Királyság uniós kilépésének menedzselése, hanem a magyar és a lengyel vezetés "lázadása" az európai alapértékekkel és az EU brüsszeli vezetésével szemben. Úgy tűnik, Theresa May brit kormányfőnek sikerül letaszítania ezt a témát a címlapokról - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből, amely a londoni kormány enyhén bohózatba fulladt átszervezéséről szól.

A brexit körüli bizonytalanság visszanyerheti elvesztett helyét az EU-t szaggató gondok fontossági sorrendjében. A kormányátalakítások minden kormányfőnek lehetővé teszik, hogy megmutassa milyen szilárdan tartja kezében országa irányítását, ugyanakkor óriási a kockázata annak, hogy ha ez nem sikerül, akkor éppen ennek ellenkezője, a miniszterelnök gyengesége kerül reflektorfénybe - emlékeztet az FT. Maynek, aki a 2017. júniusi előrehozott parlamenti választáson pártjával együtt meggyengült, nagy szüksége lett volna arra, hogy a kormányátalakítással bizonyítson.

Sikeres időzítés

A miniszterelnök tanácsadói hónapokig vártak arra, hogy lecsendesedjen a politikai hullámverés a rendkívüli szavazás kínos végeredménye és May októberi szerencsétlen beszéde után - a Konzervatív Párt kongresszusán megzavarták a felszólalását, köhögési rohamokkal küszködött és a háta mögött lévő jelmondat betűi egymás után hullottak a földre.

A feltételeket javította, hogy a költségvetés novemberben simán átment a parlamenten, majd decemberben sikerült megegyezni az uniós vetőkkel arról, hogy a tél végétől egyszerre tárgyalhatnak az EU-val az uniós válás, illetve az azt követő EU-brit kereskedelem feltételeiről.

Így létrejött a kedvező helyzet a kormány határozott átalakítására, ám May, aki idegenkedik a kockázatvállalástól, nem mert változtatni kormánya kulcspozícióban lévő tagjain. Attól tartott, hogy ezzel felborítaná a kényes egyensúlyt Európa-párti és EU-ellenes miniszerei között és felbőszítené a tory képviselők között ülő számos ellenségét.

Propaganda és valóság

A kormányfő szóvivője azzal tálalta a nagyközönségnek a kormányátalakítást, hogy az lehetőséget ad a kabinetet felfrissítésére és lendületet ad főnöke reformtervei megvalósításának. Ehelyett a változtatás kétbalkezes lebonyolítása újra bebizonyította May gyengeségét, azt, hogy újra és újra nagyon ügyetlenül politizál.

A propaganda része volt, hogy olyan ifjú parlamenti képviselőknek adhatnak esély a bizonyításra a végrehajtó hatalomban, akik majd a 2022-es választásokon a toryk húzóemberei lehetnek. Ehelyett az átszabott kormány átlagéletkora csupán 52-ről 51 évre csökkent és a 22 miniszter között mindössze öt nő található, ami ugyanannyi, mint korábban.

Feleselő beosztottak

May csapata a hírek szerint eljátszott a gondolattal, hogy Boris Johnson külügyminisztert - aki talán a brexit legismertebb híve - átültetik annak a tárcának a vezetői székébe, amelynek feladata Nagy-Britannia felkészítése a kilépésre. Johnson azonban jelezte, hogy nem szeretné ezt, és úgy lett, ahogy ő akarta.

A miniszterelnök felajánlotta Jeremy Hunt egészségügyi miniszternek a gazdasági tárcát, amit az visszautasított. May ebbe is belenyugodott és hozzácsapta Hunt minisztériumához a szociális ellátás irányítását. Ezután három órán át győzködte Justine Greening oktatási minisztert, hogy fogadja el munka- és nyugdíjügyi tárcát, ám hiába. Greening inkább visszaült a parlamentbe, ahol az Európa-párti konzervatívokat erősíti.

Philip Hammond maradt a pénzügyminiszter, mert bár főnöke tőle is meg akart válni, de rájött, hogy személye fontos érv a brit vállalatoknak amellett, hogy ne távozzanak a brexit miatt pánikszerűen a kontinensre. Megtartotta tárcáját David Davis brexitügyi miniszter is, a londoni kormány főtárgyalója a válási egyeztetéseken.

A nyitókép forrása: Adrian Dennis/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2018.01.10 13:16

@Bahnsteig_Eins:
Nem kell kirúgni, hál istennek, mert nem indul jövőre az elnökségért. Csak nehogy a disznófejű görög migrációs biztos legyen helyette. Csöbörből vödörbe! Habár ez az EU-s megoldás Brüsszel szerint :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.01.09 18:33

Tehát, akkor jelenleg "ütik" Angliát, Magyarországot, Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Ausztriát, Bajorországot és hamarosan Olaszországot. Hamarosan csak az alkesz bohóc Juncker marad egyedül "Európában", aki mindenkit ütne delíriumos őrjöngésében, amíg ki nem rúgják páros lábbal, az elmebeteget.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly621, 2018.01.09 16:51

Hát bizony, ilyen csélcsapok vagytok, firkászok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html