A radikális baloldali Sziriza 25 parlamenti képviselője által alapított új párt, a Népi Egység vezetője szerint céljuk az, hogy reális alternatívát kínáljanak a hitelezőkkel kötött új megállapodásra - írja az athéni ekathimerini.com hírportál. Panajotisz Lafazanisz, volt energiaügyi miniszter úgy látja, meghatározó erővé válhatnak a görög politikában.

Ezt arra alapozza, hogy annak a 62 százaléknyi görög szavazónak a képviseletét vállalják fel, aki nemmel voksolt a június végi referendumon. A kérdés az volt, hogy támogatják-e a népszavazás résztvevői az ország hitelezőinek akkor éppen érvényes javaslatát, amelyben komoly megszorítások ellenében új kölcsönt kínáltak Görögországnak. A visszautasítás ellenére a kormány belement egy még keményebb csomagba.

A nagy NEM pártja

Az akkori nagy NEM-et nem hagyják elárvulni - tette le az esküt Lafazanisz politikustársai és újságírók előtt az athéni parlamentben. Szerinte rossz csillagzat alatt született Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kezdeményezése az előrehozott választások kiírására. Úgy véli, volt főnöke ezzel kellemetlen váratlan meglepetést okozott a görögöknek.

Végül teljesen világossá tette, mit akarnak. Görögországnak el kell állnia az eurózóna biztonsági alapjával (ESM) kötött szándéknyilatkozattól, amelynek alapján elindult a 86 milliárd eurós, hároméves új görög hitelprogram.

Miután enélkül az eurótagállamok nem hajlandóak tovább hitelezni az országot, el kell indítani a kilépést a közös európai valutát használó államok közösségéből. Szerinte bármilyen Grexit-folyamat mellett döntenek is, az rendezett lehet.

Kétarcú értékpapírpiacok

A görög tőzsde már nem ilyen optimista. A kormány lemondását követő második napon is folytatódott a bankok részvényeinek árfolyamvesztése. Mind a négy nagybank a mínuszban járt pénteken, miután csütörtökön elvesztette értéke egy részét. A National Bank of Greece, az ország legnagyobb pénzintézete 7,4 százalékos eséssel nyitott, amiből 1,6 százalékos mínuszig tudott felkapaszkodni.

A kevés még piacon lévő görög állampapír azonban erősödni kezdett, mivel a kockázatkedvelő befektetők egy része úgy véli, hogy előbb-utóbb bekerülhetnek az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjába, ami megnövelheti keresletüket, s ezzel értéküket. A 2019-es lejáratú papír egy eurójának ára 56-ról 84 centre ment fel - jelentette a Financial Times.

Aki egy éve vett és most eladott görög kötvényt, az 8 százalékos hasznot kaszálhatott - írta a Bloomberg. Eközben a spanyol állampapírokon, 2,5, a német bundokon csak 0,9 százalékot zsebelhetett be.

Minden megy tovább

Az Európai Bizottság azt várja Athéntól, hogy a kormány lemondása után is hajtsa végre az újabb mentőcsomag fejében vállalt reformokat - mondta Annika Breidthardt, a bizottság egyik szóvivője az MTI tudósítása szerint. Az intézkedéseket megszavazta a görög parlament, így azok kötelezik az immáron ideiglenes görög vezetést is. Brüsszelben egyébként számítottak a görög kormányfő lemondására, mert arról előzőleg telefon tájékoztatta Jean-Claude Junckert, a bizottság elnökét.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnöke nem aggódik az előrehozott választások miatt. Reméli, hogy azok csak minimális késlekedést okoznak a hitelprogram végrehajtásában.