Alig több mint három héttel azt követően, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke először beszélt a halálbüntetés visszaállításával kapcsolatos vita lehetőségéről, az Európai Parlament (EP) napirendjére tűzte a kérdést, és a magyar vezető Strasbourgba utazott, hogy megvitassa álláspontját az EP képviselőivel - tudósít a keddi eseményről az euronews.com európai hírportál. A kormányfőt jobb- és baloldali EP-frakciók közösen hívták meg.

Magyarország egy alkotmányos alapon álló ország, amely politikai küzdelmeit alkotmányos eszközökkel vívja meg - idézi a weboldal Orbán Viktort. Örömmel venném, ha az európai szabályozás megváltoztatásával visszaadnák a halálbüntetés alkalmazásának kérdését a tagállamok nemzeti hatáskörébe. Egyelőre nincs ebben a körben, ezért először vissza kellene adni. Ezután nyithatnánk vitát erről a kérdésről, majd hozhatnánk döntést. Ez e megfelelő sorrend - fejtegette a magyar kormányfő.

A jobbközép Európai Néppárt, amelynek EP-frakciójához az Orbán vezette Fidesz is tartozik, nem támogatta a magyar miniszterelnök meghívását a parlamenti vitára. Orbán Viktor világossá tette, hogy nincs társadalmi vita és nincs törvényi kezdeményezés a halálbüntetéssel kapcsolatban Magyarországon. Ebből következően nincs miről tárgyalnunk - jelentette ki Manfred Weber, német konzervatív képviselő.

Az Európai Bizottság azonban egyfajta figyelmeztetést fogalmazott meg az üggyel kapcsolatban: a halálbüntetés visszaállításának bármilyen formája az adott tagállam európai uniós szavazati jogának megvonásához vezetne. Magyarországon egyébként 1990-ben, a szocialista rendszer összeomlása után törölték el a halálbüntetést, de a szélsőjobboldali Jobbik napirenden tartja a kérdést, amivel nyomást gyakorol Orbánra, hogy foglaljon állást a kérdésben.