Bár az USA GDP-je a második negyedévben a várt 1,5 százaléknál kevésbé, csak 1 százalékkal zsugorodott az első negyedévi 6,4 százalékos zuhanás után, a recesszió első 12 hónapja a korábban közölt hivatalos adatokhoz képest több mint kétszer akkora visszaesést hozott - ismerteti a Bloomberg az amerikai kereskedelmi minisztérium felülvizsgált statisztikáját.


A revideált adatok szerint 2008 negyedik negyedévében 1,9 százalékkal volt kisebb az Egyesült Államok bruttó hazai terméke, mint egy évvel korábban - a korábbi hivatalos adat még csak 0,8 százalékos mínuszt jelzett. Az elmúlt év egészében 3,9 százalékkal zsugorodott a GDP, ami a múlt századi nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb tempónak számít.

A felhasználási oldalról a GDP 70 százalékát kitevő lakossági fogyasztás a korábban becsültnél hamarabb, 2008 második féléve helyett már az év elején elkezdett csökkenni, az esztendő utolsó negyedéve 1,8 százalékos év/év mínuszt hozott.


A cambridge-i National Bureau of Economic Research kutatóintézet tavaly 2007 decemberére tette az amerikai recesszió kezdetét.


Az utólagos korrekció egyébként a 2008 harmadik negyedév esetében szinte példátlanul jelentős volt: az eredetileg közölt 0,5 százalék helyett 2,7 százalékos GDP-visszaesést mutat a kiigazított statisztika. Ez az új adat - húzza alá a hírügynökségi jelentés - jobban is illusztrálja a Lehman Brothers szeptemberi összeomlásának a gazdaságra és a hitelpiacokra gyakorolt hatását. A gazdaság jelentős visszaesése alátámasztja a Fed azon döntését is, amellyel rekordalacsony szintre vitte le az USA irányadó kamatát, illetve a múlt század harmincas évei óta először nyújtott hiteleket a nem banki szférának. A felülvizsgált adat arra is magyarázatot ad, hogy miért ugrott meg hirtelen 2,3 százalékponttal - 1982 óta nem látott mértékkel - a munkanélküliségi ráta tavaly.


A korábbi GDP-adatok felülvizsgálata további érdekes eredménnyel is járt. Kiderült, hogy a 2001-es recesszió a korábban számítottnál kevésbé volt súlyos, ugyanis a vállalati beruházások soron jelentős korrekciót hajtottak végre a statisztikusok. Az új adatok szerint a gazdaság 2001 harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest nem 0,2 százalékkal gyengült, hanem 0,1 százalékkal erősödött.


Felfelé módosították az elmúlt egy évtized személyes jövedelmi adataira vonatkozó számokat is, miután - az adóhivatal frissebb adataira támaszkodva - jobban figyelembe vették a részleges és teljes jövedelem-eltitkolásokat is.


A magasabb jövedelmek és a korábban említett szerényebb fogyasztás - a hitelből költekező amerikai átlagpolgár sztereotípiájának némileg ellentmondóan - szükségszerűen a megtakarítások növekedésével járt együtt. A megtakarítási ráta 2008-ban 2,7 százalék volt a korábban számított 1,8 százalék helyett. Az elmúlt évben ez az arány a második negyedben volt a legmagasabb, 5,2 százalék, ami tízéves csúcsnak felelt meg.


A vállalati profitokra vonatkozó statisztikát borúsabbra hangolta a kereskedelmi minisztérium, legalábbis a 2006-2008 közötti időszakot tekintve, miközben 2004-re és 2005-re felfelé korrigált.


Változás történt az infláció számbavétele terén: az élelmiszerárak közül kivették az éttermi és a menzaárakat. Ennek oka, hogy a nem otthon elfogyasztott élelmiszerek ára nem olyan ingadozó, mint a friss cikkeké, vagyis az éttermi árak átkerültek a magindexbe.