Végveszély alakulhat ki őszre Európában

A parlamenti választást akar a görögországi radikális baloldali Sziriza, miután az EP-választásokon elverte a kormánykoalíció mindkét pártját. Úgy vélik, hogy a kormánynak nincs joga további egyezségeket kötni az országot finanszírozó EU-val és IMF-fel.
Napi.hu, 2014. május 26. hétfő, 19:23
Fotó: Reuters

Alekszisz Ciprasz, a görög Sziriza párt elnöke azt követeli, hogy Görögországban minél előbb írjanak ki általános választásokat. Ez megelőzően tárgyalt az államfővel, Karolosz Papuliasszal, akinek joga lenne a szavazás kezdeményezésére - jelentette az ektahimerini.com athéni hírportál. A radikális baloldali politikus, akinek pártja kis különbséggel veszített a 2012. júniusi parlamenti választásokon, fölényesen győzött a hét végi európai parlamenti szavazáson.

A Sziriza elutasítja a Görögországnak nyújtott EU-IMF segélycsomag feltételéül szabott költségvetési megszorításokat. Ez nyilvánvalóan találkozott a választók többségének egyetértésével, hiszen a párt 26,6 százalékos szavazati arányt ért el az EP-választáson, míg a kormányt vezető jobbközép Új Demokrácia csupán 22,7 százalékot kapott, a kisebb koalíciós partner baloldali Paszok pedig csak az Elia pártszövetség egyik tagjaként kapart össze nyolc százalékot.

Elkoptak

Ciprasz szerint az államfőnek figyelembe kellene vennie, hogy a koalíciós pátoknak a vasárnapi eredmény alapján mindössze 94 mandátum jutna a 300 fős parlamentben a két éve megszerzett 152 helyett. Az Új Demokrácia és a Paszok együtt 11 százalékpontot veszített támogatottságából. Ez azt jelenti, hogy a hatalmas ellentét alakult ki a választói preferenciák és a parlamenti reprezentáció között. Ez az ellentmondást egy választással lehetnek feloldani.

A pártvezér addig is figyelmeztette Antonisz Szamarasz kormányfőt, hogy a kormány ne kössön újabb megállapodásokat az országot finanszírozó EU-val és IMF-fel a további támogatások feltételeiről. Például ne menjen bele a vízszolgáltatók magánosításába és ne nevezze ki a Sziriza hozzájárulása nélkül az athéni jegybank új elnökét. A kormány természetesen úgy látja, hogy az EP-választások nem tekinthetők a tevékenységét minősítő népszavazásnak.

Szakértők egyetértenek abban, hogy Görögország képtelen visszafizetni GDP 140 százaléka fölé szökő államadósságát. A hitelt szinte teljesen az eurózóna tagállamai nyújtják, így az EU-IMF program elakadása nyomán kiújulhat az eurózóna válsága.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.27 14:32

..jön a görög patrióta -szociálkapitzalizmus ??..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.05.27 08:34

Ehhez hasonló írásokat évről évre lehet olvasni.. az Euró Zóna felbomlását 2009 óta vizionálják, az Euró összeomlását még Nuriel Roubini jósolta be 5 évvel ezelőtt vagy korábban és hónapról hónapra, és az Euró erősebb lett mint amilyen volt, és sokkal ellenállóbb az adósságválságnak, egy dolog roggyant meg és az az USA dollár..

Más kérdés Görögök jobb ha hallgatnak nézzék meg Portugália, és Írország helyzetét ahol tettek az országért.. és már egyik sem programország..

Görög nép még mindig ragaszkodik az Euróhoz szóval Ciprasz helyzete korántsem olyan egyszerű mint ő azt gondolja, és hamar rájön majd magától, hogy nincs is akkora tejhatalma mint ő gondolja.. nem is értem honnan hiszi vagy van.. az pro-európai pártok egyedül nem verték őt meg, de több görög szavazott így is a főáramvonalú pártokra mint rá.. a kettő együtt 30 százalék körül van.. Britannia is épp ez.. 60 százaléka el se ment szavazni nekik nincs különös gondjuk az EU-val nem tekintették ezt népszavazásnak mint a radikális vezető.. és azoknak is 50 százaléka körülbelül nem a radikális pártra szavazott.. szóval ha alaposabban megnézzük az adatokat hamar rájövünk hogy a nyereség nem is egyértelmű nyereség ezen pártoknak..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.05.26 23:58

Mire a levelek lehullanak???Már ez ismerős ...Honnan is???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.05.26 23:27

A görögök húzzanak a sunyiba. Az Isten pénzét is elverték, loptak, csaltak, hazudtak. Amikor költeni kellett a mások pénzét, akkor nem volt egy szavuk sem. Most, hogy dolgozni kell, és vissza kell fizetni az elqurt milliárdokat, most megy a rinyálás. Már régen ki kellett volna rúgni öket az EU-ból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html