A foci-világbajnokság és a nyári olimpiai játékok megrendezésének költségei miatt kirobbant tüntetések folytatódása nyomán egyre többen tartanak attól, hogy Brazília nem lesz képes levezényelni a két nagy sportrendezvényt. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) rendezvényszervező intézménye, a Soccerex kénytelen volt lemondani november végére tervezett grandiózus riói tanácskozását, miután nézeteltérése támadt az események helyet adó Rio de Janeiro brazil szövetségi állammal.

A fórumra a világ labdarúgásának krémjét, sztár edzőket, menedzsereket, celebeket, továbbá a média és az üzleti élet szereplőit, a becslések szerint évi 19 milliárd dollárt termelő focibiznisz képviselőit hívták meg. Összesen 4500 résztvevővel számoltak, akik a felújított és privatizált Maracana stadionban, a jövő évi vb döntőjének helyszínén találkoztak volna egymással. A tanácskozás vezette volna fel a világbajnokság csoportbeosztásának december 6-ai sorsolását.

Ki fizesse a cechet?

A Soccerex arra hivatkozott az esemény váratlan lemondásakor, hogy a helyi hatóságok a folytatódó utcai demonstrációk miatt nem képesek garantálni a résztvevők biztonságát. A szervezet vezetői váratlan, kíméletlen döntésnek minősítették a szövetségi állam eljárását és azzal fenyegetőznek, hogy kártérítési pert indítanak ellene. Álláspontjuk szerint riói szövetségi állam sportügyekért felelős vezetője politikai döntést hozott a Soccerex kárára.

Az állam kormánya azonban tagadja, hogy biztonsági gondokról lett volna szó, ezzel szemben pénzügyi okokra hivatkozik. Rio de Janeiro számos nagy tömeget vonzó eseményt képes megrendezni minden gond nélkül, köztük az évről évre ismétlődő riói karnevált - áll a kormány közleményében. A riói vezetés többször bátorította arra a Soccerexet, hogy hajtson fel pénzt a novemberi fórum finanszírozására, de ez nem járt eredménnyel. Ezért tisztán közpénzből kellett volna megrendezni a tanácskozást.

A FIFA nem aggódik

A váratlan kellemetlen fejlemény ellenére a FIFA nem tart attól, hogy az egyre nagyobb biztonsági kockázatok miatt veszélybe kerülhet a világbajnokság. Mások, akik nem ennyire optimisták, felhívják a figyelmet arra, hogy a brazil GDP növekedési üteme a 2010-es 7,5 százalékról három százalék alá csökkent, miközben a real sokat veszített értékéből.

A romló gazdasági helyzet az utcára vitte az embereket, akik úgy látják, hogy a brazilok mindennapi életétől amúgy sem idegen korrupció szoros szálakkal hálózza be a foci-vb és az olimpia körüli beruházásokat. A tiltakozók azt várják az ország vezetésétől, hogy a presztízskiadások helyett a közszolgáltatások, az oktatás, az egészségügyi ellátás és a tömegközlekedés javítására fordítsa Brazília erőforrásait.