Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kiskereskedelmi forgalom jelenlegi értéke tavaly szeptember óta a legmagasabb értéknek számít. Az autóeladásokat leszámítva a kiekereskedelmi forgalom növekedése 0,3 százalékos volt. A kereskedelmi tárca az októberi és novemberi értéket kissé felfelé korrigálta: előbbit 0,3-ról 0,4 százalékos bővülésre, míg utóbbit a korábbi 0,3 százalékos csökkenésről 0,2 százalékos mínuszra.

2012 utolsó havában az autóeladások dobták meg kereskedelmi forgalmat 1,6 százalékos bővüléssel, de emellett a lakberendezési üzletek forgalma 1,4, a bárok és éttermek forgalma 1,2, a ruházati üzeltek forgalma 1, az üzlethálózaton kívüli (nonstore retailers) kereskedelmi egységek forgalma (pl. webáruházak) 0,5 százalékkal emelkedtek.

A benzinkutak forgalma ezzel szemben 1,6 százalékkal esett, miközben már a harmadik egymást követő hónapban mérséklődtek az üzemanyagárak. Az elektronikai üzletek forgalma is csökkent 0,6 százalékkal.

A tavaly évben a kiskereskedelmi forgalom bővülését - kiigazítatlan adatok alapján - 5,2 százalékkal bővült a 2011-es 7,9 százalékos illetve a 2010-es 5,6 százalékos emelkedés után.

Rossz hír is érkezett

A New York-i Fed feldolgozóipari indexének értéke, az Empire State index már a hatodik hónapja zsugorodik. A mutató értéke januárban -7,8 pontra esett a decemberi mínusz 7,3 pontos értékről (amelyet mínusz 8,1-ről korrigált a Fed). A MarketWatch által megkérdezett elemzők -2,8 pontos értékre számítottak.

A MarketWatch szerint az alindexek alakulása is csalódástkeltő volt. Az egyik legfontosabb alindex, az új megrendelések mutatója a korábbi -3,4 pontról 7,2-re zuhant, de hatalmasat zuhant szállítások alindexek. A munkaerő-piaci kondíciók szintén gyengék maradtak.