Vegyes adatok jöttek az USA-ból

Csökkent ugyan a munkanélküliségi ráta májusban az Egyesült Államokban, a foglalkoztatás azonban lényegesen kisebb mértékben nőtt a vártnál - derül ki a washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adataiból.
MTI, 2016. június 3. péntek, 15:34
Fotó: Reuters

Májusban 4,7 százalékra csökkent az áprilisi 5,0 százalékról a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban. Elemzők 4,9-5,0 százalékot vártak májusra. A 4,7 százalékos munkanélküliségi ráta 2007 novembere óta a legalacsonyabb. A munkanélküliségi ráta azonban a nyilvántartott munkakeresők számának közel félmilliós zsugorodása miatt csökkent.

A nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma az elemzők által várt 152-158 ezer helyett mindössze 38 ezerrel nőtt májusban, 2010 szeptembere óta a legkisebb számban.

A foglalkoztatottak számának áprilisi növekedését a minisztérium felülvizsgálat után 160 ezerről 123 ezerre csökkentette. A felülvizsgált adatok alapján áprilisban és márciusban a foglalkoztatottak száma az előző adatnál összesen 59 ezerrel emelkedett kisebb mértékben.

A vártnál lényegesen gyengébbnek bizonyult májusi foglalkoztatási adatok adják az utolsó rátekintést az amerikai munkaerőpiac állapotára a Fed júniusi kamatdöntő ülése előtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK