Vegyes hírek jöttek Amerikából

Júliusban az Egyesült Államokban a várakozásoknál nagyobb mértékben emelkedtek a személyi jövedelmek, a személyi kiadások növekedése pedig némileg elmaradt a várttól.
Domokos László, 2017. augusztus 31. csütörtök, 15:40
Fotó: AFP

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a jövedelmek a 0,3 százalékos emelkedést valószínűsítő elemzői várakozásokat felülmúlva 0,4 százalékkal nőttek az év hetedik hónapjában a júniusi stagnálás után. Utoljára 2017 februárjában mértek nagyobb ütemű, 0,5 százalékos emelkedést.

A fogyasztói kiadások az előző havihoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek júliusban. Elemzők előzetesen 0,4 százalékos növekedéssel számoltak a júniusi 0,2 százalékos bővülés után.

Az amerikai GDP 70 százalékát a személyi fogyasztás adja, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában - írta az MTI.

Az Egyesült Államokban az elemzői várakozásoknak megfelelően, enyhén emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten. Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy az augusztus 26-án zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma ezerrel, 236 ezerre emelkedett, erre számítottak az elemzők is.

Ezzel megszakítás nélkül már 129 olyan hét telt el, amikor 300 ezer alatt maradt a kérelmek száma, ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödése jeleként értelmezik az elemzők. A heti ingadozásokat enyhítő négyheti mozgóátlag 1 ezer 250-nel, 236 ezer 750-re csökkent.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 12 ezerrel 1 millió 942 ezerre csökkent az augusztus 19-én zárult héten, négyhetes mozgóátlaga 6 ezer 250-nel, 1 millió 951 ezer 500-ra csökkent.

Az amerikai munkaerőpiacon gyakorlatilag teljes a foglalkoztatottság. A pénzügyi és gazdasági világválság után, hat évvel ezelőtt kapott lendületet a munkahelyteremtés folyamata, amely azóta sem szakadt meg, 2011 óta több mint 15 millió új munkahelyet hoztak létre az Egyesült Államokban, és mostanra 4,3 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta.

HOZZÁSZÓLÁSOK