BUX

Végzetes hibát lát az eurózónában Szlovákia

Adósság-átütemezést javasol Görögországnak a szlovák pénzügyminiszter, aki szerint végzetes hiba volt az Athénnak nyújtott hitel-mentőcsomag.

MTI-Eco, 2011. január 16. vasárnap, 15:58

Görögországban az államadósság átütemezésével kellene kezelni a pénzügyi válságot a szlovák pénzügyminiszter szerint.   

Ivan Miklos szerint a görög válság enyhítésére összeállított nemzetközi hitelcsomag "végzetes hiba" volt. A Thema című görög hetilapnak adott interjúban a miniszter az euróövezeti stabilitási alap létrehozását is hibának nevezte, és hangsúlyozta, hogy az államadósság átütemezése jobb megoldás volna Görögország számára.

Szlovákiát, az euróövezet egyik legkevésbé jómódú tagját erősen kritizálták euróövezeti társai, amiért nem volt hajlandó hozzájárulni a 110 milliárd eurós mentőcsomaghoz. Ivan Miklos szerint a pozsonyi döntésnek elvi okai voltak, Szlovákia pedig egyáltalán nem viszonyul ellenségesen Görögországhoz. "Egyszerűen úgy gondoljuk, hogy a mentőcsomagok nem segítik elő az Európában egyre inkább elharapódzó államadósság-válság kezelését. A döntésben az a meggyőződés fejeződik ki, amely szerint az adósság átütemezésével lehet hatékonyan orvosolni a gazdasági bajokat" - mondta a szlovák miniszter a görög hetilapnak.