Ven Csia-pao: Kína segít Európának

Kína segített Magyarországnak, és ugyanígy segíteni fog más európai országoknak is - mondta a BBC-nek a kínai miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy Kína az európai adósságválság ellenére még növelte is az euróövezeti szuverén kötvények vásárlását.
MTI-Eco, 2011. június 27. hétfő, 08:08
Fotó:

Ven Csia-pao (Wen Jiapao) ötnapos európai körútja során Budapestről érkezett Nagy-Britanniába, ahol hétfőn részt vesz az éves brit-kínai stratégiai csúcstalálkozón, és tárgyal David Cameron brit miniszterelnökkel.

A rendezvény előestéjén Ven a BBC-nek kijelentette: erős, kiegyensúlyozott és fenntartható növekedésre van szükség a világgazdaságban, és Kína "megfelelő szerepet kíván játszani" e cél elérésében.

A kínai miniszterelnök közölte: a kínai kormány ennek érdekében tovább akarja élénkíteni a keresletet a hazai gazdaságban, emellett csökkenteni kívánja külkereskedelmi többletét és a kínai gazdaság exportfüggését.

Ven Csia-pao kijelentette: amikor egyes európai országok szuverén adósságválságba kerültek, Kína még növelte is bizonyos európai kormánykötvények vásárlását, és nem csökkentette az általa tartott euróadósság-állományt. "Úgy gondolom, mindez jelzi bizalmunkat az európai országok gazdaságában és az euróövezetben" - tette hozzá.

A kínai kormányfő a BBC-interjúban elmondta: mielőtt Nagy-Britanniába utazott volna, Magyarországon tett látogatást, ahol megállapodás született arról, hogy Kína "bizonyos összegű" magyar kormánykötvényt vásárol. "Kína így nyújt segítő kezet Magyarországnak egy olyan időszakban, amikor (Magyarország) nehézségekkel küszködik. Ezt megtettük Magyarország esetében, és ugyanezt meg fogjuk tenni más európai országok esetében is" - fogalmazott a BBC-nek nyilatkozva a kínai miniszterelnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sirásó, 2011.06.27 11:24

szerintem az a gond, hogy europában egy szűk gazdasági elit érdekei érvényesülnek. a termelést kihelyezték a gigaprofit érdekében a "rabszolgatartó" országokba, viszont úgy gondolták a fogyasztás marad magas áron europába, a hasznot pedig egy adóparadicsomban realizálják!
mára kiderült, hogy csak fogyasztásból nehéz megélni! azaz beindul az eladósodás, nő a munkanélküliség, emelik az adókat, ami csak gyorsítja a tönkremenetelt stb.
a jóságos kina látja, hogy nem sok kell és megdöglik az aranytojást tojó európája, amerikája, próbálja életbentartani legalább addig amig a területüket is felvásárolja és betelepíti szorgos kis kinaiakkal!
nekünk is van már vagy 100.000.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html