Az EU megvédené a vendégmunkásokat

Miután a járványügyi korlátozásokat vissza kellett állítani a németországi Gütersloh járásban egy húsüzemben történt tömeges koronavírus-fertőzés miatt, fellángoltak az indulatok a vendégmunkások ellen. Az EU számukra is védelmet adna, a munkavállalói előírások kiterjesztésével rájuk, ez viszont a cégeknek nem tetszhet.
Szabó Dániel, 2020. június 26. péntek, 07:23
Fotó: Stocksnap

A munkáltatók azért alkalmaznak alvállalkozókat, hogy növeljék a profitot és csökkentsék a munkaerő költségeit. Ennek pedig sokszor az a következménye, hogy külföldi vendégmunkásokat zsúfolnak összes közösségi szállásokon. De mint alvállalkozókat, őket nem védik az EU munkavállalókra vonatkozó direktívái - írja az Euronews, amely szerint az uniós munkaerővédelmi direktívákat rájuk is kiterjesztenék.

Mindennek oka, hogy egy Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozó dolgozói között eddig 1550 koronavírus-fertőzöttet találtak. A járvány fellángolásának okát a szakemberek abban találták meg, hogy külföldi vendégmunkásokat foglalkoztattak a cégnél, akik behozhatták a betegséget külföldről. Az ő alkalmazásuk már az említett költséghatékonysági okok miatt történhetett meg, aminek része az is, hogy alacsony kiadások mellett biztosítottak nekik szállást zsúfolt, a fertőzés terjedésének kedvező munkásszállókon.

"Irányelveket dolgozunk ki, olyan javaslatokat, amelyek alapján a tagállamok fejleszthetik és erősíthetik az ellenőrzést, mert ami most történik, az nem csak az Európai Unió szociális szabályozásával, de a nemzeti munkaügyi törvényekkel sincs összhangban. Nem mindenhol bánnak tisztességesen az emberekkel" - mondta az Európai Unió szociális és munkaügyi biztosa, Nicolas Schmit a portál szerint.

Viszont az ilyen előírások a munkáltatók költségnövekedésével szokott járni, ami nem feltétlenül kedvez a gazdasági célú bevándorlás szereplőinek foglalkoztatásához.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.06.26 07:35

Úgy látszik, mindenkit megvédenek, akik nem a csóri helyi adófizetők.
Megvédik a gazdagokat, nehogy csökkenjen a bevételük. Megvédik őket a népnyúzás által.
Megvédik a migránsokat, akiket pénzzel tömnek, hogy az EU-ba jöjjenek, hogy kib@sszanak a helyi lakossággal.
Olcsósítják a helyi dolgozókat, és kitúrják a munkahelyekről.
És ezt hagyja a hülye nép, még szavaz ezekre a tetűkre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html