A brit kormány által előkészített, az EU-tagság megszűnése utáni időszakra szóló új, egységes bevándorlási szabályozás nem tesz különbséges abban, hogy honnan érkeznek a vendégmunkások, és a magasan szakképzett külföldi munkaerő alkalmazását részesíti előnyben a brexit után.

A hosszú távon dolgozni kívánó külföldi munkavállalók számára a vízum fejében évi 30 ezer font minimumkeresetet ír elő a rendelettervezet - írta az neweurope.eu-ra hivatkozva a Magyar Mezőgazdaság.

A javaslatot az Egyesült Királyság Bevándorlási tanácsadó testülete dolgozta ki. Elnöke, Alan Manning szerint az új szabályozásnak nem lesz számottevő negatív hatása a brit gazdaságra nézve.

Nem a könnyített engedélyezési eljárásban alkalmazott olcsó és szakképzetlen munkaerő a kulcsa a brit mezőgazdaság teljesítményének javulásának - véli Manning. Az, hogy kedvezőbb feltételekkel alkalmazhatnak vendégmunkásokat, nem növeli a termelékenységet. Az élelmiszer-termelő cégek vagy fizessenek magasabb bért dolgozóiknak, vagy fizessenek be többet azért, ha külföldi vendégmunkásokat akarnak alkalmazni - írta a portál.

A kép forrása: Shutterstock.