Közel a fordulat Venezuelában?

Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető, a nemzetgyűlés elnöke, akit több ország ideiglenes államfőnek tekint, a The New York Times című amerikai lapban írt véleménycikkében bejelentette, hogy tárgyalásban állnak a hadsereg és a biztonsági szolgálatok képviselőivel.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 31. csütörtök, 07:43
Fotó: AFP

A csütörtökön megjelent írásban Guaidó a demokrácia helyreállítását, ideiglenes kormány létrehozását ígérte és szabad választásokat. Ehhez szükség van a hadsereg kulcsfontosságú vezetőinek támogatására - szögezte le, és közölte, hogy titokban többször találkoztak a hadsereg és a biztonsági szolgálatok vezetőivel. "Amnesztiát ajánlottunk mindenkinek, aki nem követett el emberiesség elleni bűncselekményt" - fogalmazott.

Az ellenzéki vezető az 1958-ban megbuktatott Marcos Pérez Jiménez diktátoréhoz hasonlította Nicolás Maduro államfő helyzetét. Leszögezte, hogy Maduro 2018. május 20-i újraválasztása törvénytelen volt, és ezt a tényt azóta a nemzetközi közösség nagy része is elismerte.

Az Egyesült Államok - és több más ország - által ideiglenes elnöknek elismert Guaidó a cikkben felvázolta hazája katasztrofális helyzetét. Megemlítette az alapvető infrastruktúra és az egészségügyi rendszer összeomlását, a gyógyszerek és az élelmiszerek hiányát, az éhező gyermekek szélesedő táborát. Venezuela helyzete tragikus, és ez Latin-Amerika történetének legnagyobb tömeges kivándorlását idézte elő, hárommillió ember menekült el az országból - írta.

Saját ideiglenes államfői elismerését Guaidó a venezuelai alkotmány 233. paragrafusára hivatkozva tartja törvényesnek. Ez a cikk előírja, hogy amikor egy új választási ciklus elején nincs megválasztott államfő, akkor az elnök hatalmát a nemzetgyűlés elnöke gyakorolja mindaddig, amíg nem tartják meg a szabad és átlátható választásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK