Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az admirális arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy az amerikai hadsereg szoros figyelemmel követi a venezuelai fejleményeket, és készen áll arra, hogy "amennyiben szükséges", megvédje az amerikai állampolgárok és diplomáciai képviseletek biztonságát. Mindazonáltal Washington jelenleg a diplomáciai erőfeszítésekre összpontosít - szögezte le Craig Faller.

Az admirális kifejtette, hogy Washington figyel a Maduro elnökhöz még hűséges hadseregen belüli esetleges "repedésekre", de erről további részletet nem kívánt mondani, mivel a bizottsági meghallgatás nyilvános volt.

Faller beszámolt arról is, hogy látogatást tett a kolumbiai-venezuelai határon, ahol egy amerikai egészségügyi hajó katonái orvosi sátrakat állítottak fel.

Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja csütörtökön sajtóértekezleten bejelentette: az Egyesült Államok megvonja a vízumot a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés tagjaitól. A nemzetgyűlést ugyanis az Egyesült Államok illegitimnek, azaz törvénytelennek tekinti. "Nem adunk ki új vízumokat, a már kiadott engedélyeket pedig visszavonjuk" - fogalmazott Abrams. Szerinte a jelenlegi venezuelai nemzetgyűlés a demokratikus intézmények tönkretételének a jelképe, s ezért Nicolás Maduro a felelős.

Abrams egyúttal bírálta az Európai Unió és néhány latin-amerikai ország által létrehozott úgynevezett "kapcsolattartó csoportot", amely azon dolgozik, hogy párbeszédre bírja Nicolás Maduro elnököt és az unió által is ideiglenes államfőként elismert Juan Guaidó ellenzéki politikust.

Ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, hogy párbeszédet szorgalmazzanak Maduro és Guaidó között, ezeknek az országoknak el kellene ismerniük Guaidót ideiglenes államfőnek

- mondta. Abrams megítélése szerint Nicolás Maduro már bebizonyította, hogy képes a saját javára fordítani minden felhívást a tárgyalásokra, és a párbeszédre felszólítást is csak időnyerésre használja ki.

A Maduróval folytatandó párbeszéd ideje már lejárt

- fogalmazott az újságíróknak Elliott Abrams.