Venezuelában 1,7 millió százalékon az infláció

A hiperinfláció miatt négyszeresére emelte a minimálbért Nicolás Maduro venezuelai elnök, így a havi bér most 18 ezer bolivár a dél-amerikai országban, ami mintegy 6,5 dollárnak felel meg.
Szabó Dániel, 2019. január 15. kedd, 07:22
Fotó: Getty Images - dpa/Rayner Pena.

Hiába ül a világ legnagyobb kőolaj-készletén Venezuela, az elmúlt években komoly gazdasági és politikai válság sújtja a dél-amerikai országot. Tavaly minden várakozást felülmúló, csaknem 1,7 millió százalékos volt az infláció, ami felemésztette a béreket is, így Maduro az elmúlt két évben tucatszor emelte meg a minimálbért. Most pedig új gazdasági tervei között jelentette be hétfőn este, hogy megint megnégyszerezik ezt az összeget.

Beszélt arról is - az MTI szerint -, hogy az ország jelentősen megnövelné kőolaj-kitermelését, amely gyakorlatilag az ország egyetlen exportcikke, de kérdéses, hogy ez megoldást jelenthet-e a gazdasági problémákra. Az elmúlt években az olaj árának esése és a korrupció miatt a gazdaság összeomlott, ezért szabadult el az infláció. Erre pedig a legmeglepőbb megoldásokkal próbált eddig válaszolni a teljhatalmú Maduró és kabinetje: korábban a lakossági áramhasználatot korlátozták, például azt javasolták a nőknek, hogy ne mossanak hajat, majd 2017 év végén bevezettek egy saját kriptovalutát is, de egyik megoldás sem javított az ország helyzetén.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) november eleji közlése szerint már hárommillió venezuelai menekült el hazájából 2015 óta.

Madurót a múlt héten iktatták be hivatalába, miután tavaly májusban egy vitatott voksolásban ismét megválasztották. A választás eredményét a legtöbb állam, nemzetközi szervezet és a venezuelai ellenzék sem ismeri el.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK