Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiába ül a világ legnagyobb kőolaj-készletén Venezuela, az elmúlt években komoly gazdasági és politikai válság sújtja a dél-amerikai országot. Tavaly minden várakozást felülmúló, csaknem 1,7 millió százalékos volt az infláció, ami felemésztette a béreket is, így Maduro az elmúlt két évben tucatszor emelte meg a minimálbért. Most pedig új gazdasági tervei között jelentette be hétfőn este, hogy megint megnégyszerezik ezt az összeget.

Beszélt arról is - az MTI szerint -, hogy az ország jelentősen megnövelné kőolaj-kitermelését, amely gyakorlatilag az ország egyetlen exportcikke, de kérdéses, hogy ez megoldást jelenthet-e a gazdasági problémákra. Az elmúlt években az olaj árának esése és a korrupció miatt a gazdaság összeomlott, ezért szabadult el az infláció. Erre pedig a legmeglepőbb megoldásokkal próbált eddig válaszolni a teljhatalmú Maduró és kabinetje: korábban a lakossági áramhasználatot korlátozták, például azt javasolták a nőknek, hogy ne mossanak hajat, majd 2017 év végén bevezettek egy saját kriptovalutát is, de egyik megoldás sem javított az ország helyzetén.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) november eleji közlése szerint már hárommillió venezuelai menekült el hazájából 2015 óta.

Madurót a múlt héten iktatták be hivatalába, miután tavaly májusban egy vitatott voksolásban ismét megválasztották. A választás eredményét a legtöbb állam, nemzetközi szervezet és a venezuelai ellenzék sem ismeri el.