Öt nap alatt feleződik le a fizetés Venezuelában

Nem megoldás, hogy Venezuelában öt nullát levágnak a helyi pénznem végéről, mert a jelenlegi hiperinfláció mellett ezeket akár egy év múlva "vissza lehet rajzolni" - mondta Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika-szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese az M1-en.
Szepesi Anita, 2018. július 29. vasárnap, 14:38
Fotó: AFP

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint a dél-amerikai országban az infláció elérheti akár az egymillió százalékot az év végéig. A szakértő szerint az egymillió százalékot talán úgy lehetne érzékeltetni, hogy körülbelül három-négynaponként duplázódnak az árak, tehát ha valaki megkapja a fizetését hónap elején, akkor az öt nap múlva már csak a felét éri, a hó végére meg semmit - idézi a szakértőt az MTI.

A venezuelai átlagfizetés ötmillió bolívar fölött van, ez 1 euró 40 centnek, 500 forintnak felel meg - ismertette. A legnagyobb bankjegy pedig az 500 bolívaros, így hátizsáknyi pénzek kellenének egy bevásárláshoz, ha lehetne valamit kapni, de a legnagyobb probléma, hogy sokszor alapvető élelmiszerek sincsenek a boltokban.

Venezuelában a teljes mértékben értéktelen papírpénzből táskákat, ruhákat varrnak és próbálják eladni kolumbiai pesóért a kolumbiai határon, hogy olyan pénzt kapjanak, amelyből tudnak vásárolni, mert a szomszédos országok valutáit fogadják el nem hivatalosan az üzletekben, hiszen ezeknek az értéke még mérhető.

Fotó: AFP/Frederico Parra

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.07.29 16:36

Maduro-t fel kell akasztani. Tönkretette Venezuelát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html