Venezuela: újabb tábornok fordult el Madurótól

A venezuelai légierő egy tábornoka szombaton egy videofelvételen elismerte az önmagát január 23-án Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidót Venezuela államfőjének, szemben a hadsereg hivatalos álláspontjával, amely megerősítette hűségét Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök iránt - számolt be a hírről az MTI.
Szabó Dániel, 2019. február 2. szombat, 18:51
Fotó: Getty Images - Anadolu Agency/Lokman Ilhan.

"Azért szólok, hogy tájékoztassam Önöket: nem ismerem el Nicolás Maduro irritáló és diktatórikus hatalmát, és Juan Guaidót ismerem el elnöknek" - jelentette ki Francisco Esteban Yánez Rodríguez vezérőrnagy, a venezuelai légierő stratégiai tervezési vezetője a felvételen, amelyet Luis Florido ellenzéki képviselő tett közzé.

A tábornok szerint a Bolívari Nemzeti Fegyveres Erők (FANB) tagjai rengeteg fenyegetést kapnak, hogy ne foglaljanak állást Guaidó mellett.

"Venezuela népe! A FANB 90 százaléka nincs a diktátorral, Venezuela népével van. Az elmúlt órák eseményei alapján az átmenet, a demokrácia már küszöbön áll" - mondta Yánez Rodríguez.

A vezérőrnagy arra intette bajtársait, hogy ők is ismerjék el Guaidót elnöknek, és azt kérte tőlük, hogy "ne nyomják el" többé Venezuela népét.

A tábornok felhívta a lakosságot, hogy vonuljon békésen az utcára, védje meg Guaidót. A venezuelai ellenzék szombatra tüntetést hirdetett, hogy az Európai Unió (EU) támogatását kérje, és kifejezze háláját az Európai Parlamentnek (EP), amely csütörtökön elismerte Guaidót Venezuela ideiglenes államfőjének.

Szombaton a "chávizmus" hívei is utcára vonulnak, hogy megemlékezzenek a néhai elnök, az úgynevezett bolívari forradalom vezetője, Hugo Chávez hatalomra kerülésének 20. évfordulójáról. Maduro rendszere a "chávizmus" folytatása.

Az EFE spanyol hírügynökség szombati elemzése emlékeztet: több mint 300 ezer venezuelai halt meg a chávista forradalom 20 éve alatt.

Január 21-én a venezuelai Nemzetőrség (GNB) egy parancsnokságának mintegy 30 katonája lázadt fel Maduro ellen egy caracasi kaszárnyában.

Az EFE megjegyzi: az eset az után történt, hogy az ellenzéki többségű parlament - amelynek Guaidó a vezetője - elfogadta a törvénytervezetet, amely amnesztiát ígér azoknak a köz- és katonai tisztviselőknek, akik megtagadnák Maduro parancsait. A spanyol hírügynökség szerint Guaidó erre hivatkozva kéri a hadsereget, hogy támogassa őt.

A dél-amerikai országban azt követően szélesedett ki a belpolitikai válság, hogy Guaidó a múlt szerdán egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. A januárban államfővé beiktatott Maduro puccsnak minősítette a történteket.

A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi - köztük számos latin-amerikai - ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek. Ugyanakkor akadnak semleges álláspontra helyezkedő államok is.

Diosdado Cabello, a vitatott körülmények között létrehozott, a nemzetközi közösség jelentős része által el nem ismert alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke pénteken egy politikai eseményen az északkelet-venezuelai Monagasban kijelentette: az Egyesült Államokat terhelné a felelősség, "ha valami történne Guaidóval".

Szintén pénteken előadóművészek egy csoportja, köztük a kolumbiai énekes, Juanes a világhálón videofelvételt tett közzé, amelyben támogatásáról biztosította a Maduro-ellenes tüntetések résztvevőit, és "ellenállásra" szólította fel a venezuelaiakat az elnökkel szemben, aki az előadóművészek szerint elnyomja állampolgárait. Julio Borges, a Guaidó által a 14 amerikai országot tömörítő Limai Csoporthoz delegált nagykövet az EFE-nek egy szombati interjúban azt mondta: a venezuelai ellenzék "diplomáciai úton" keresztül úgy értesült,  Maduro azt fontolgatja, hogy elmeneküljön, és már arab és kelet-európai országok "ajtajain kopogtat" esetleges menedékjogért.

Az ország gazdasági válsága eközben nem enyhül, amelyben újabb kétségbe esett lépés, hogy megpróbálják eladni az ország aranytartalékát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.02.02 20:37

@Panzerkraftwagen_Drei:
Csak nem Madurót kedveled, aki egy olajon úszó országbot juttatott koldusbotra?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.02 20:34

A hír nem ez, hanem hogy Maduro új választásokat jelentett be. Majd 3-4 nap múlva a Napiban is olvashatjuk, ismerve az átfutási idejüket.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html