Venezuela drasztikusan leértékelte valutáját

Venezuela baloldali kormánya helyi idő szerint pénteken bejelentette, hogy jelentősen leértékeli az ország valutáját az amerikai dollárral szemben. A régóta várt lépés nagyarányú áremelkedést okozhat a súlyosan importfüggő dél-amerikai országban.
MTI-Eco, 2013. február 9. szombat, 11:22
Fotó: Napi.hu

Tisztségviselők szerint a dollár fix átváltási árfolyama az eddigi 4,3 bolívarról 6,3 bolívarra változik. A venezuelai fizetőeszköz leértékelését az elemzők hónapok óta várták, bár a szakértők bizonytalanok voltak abban, hogy a caracasi kormány meghozza-e ezt a lépést a rákműtétéből Kubában lábadozó Hugo Chávez elnök távollétében.

A legutóbb 2010-ben leértékelt bolívarból mostantól 46,5 százalékkal kell többet adni egy dollárért. Jorge Giordani tervezési és pénzügyminiszter közlése szerint az új árfolyam szerdától lesz érvényben, a korábban megkötött tranzakciókat azonban még az erősebb bolívarárfolyamon zárják le.

Az olajexportját dollárban elszámoló venezuelai kormányt, amely az utóbbi időben egyre inkább csak hitelekből tudta fedezni fizetési kötelezettségeit, a leértékelés várhatóan hozzásegíti a költségvetés rendbetételéhez. Elemzők azonban továbbra is túlértékeltnek tartják a bolívart, és gyorsuló inflációra, valamint egyes alapélelmiszerek hiányának folytatódására számítanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2013.02.09 12:39

erről jut eszembe. Kína nem akarja bevezetni az eurót?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html