Véres jóslat érkezett 2018-ra

Több szakértő egymástól függetlenül annak a véleményének adott hangot, hogy jövőre megszaporodhatnak az Iszlám Állam akciói, annak ellenére, hogy a terrorszervezet lényegében elvesztette területeit, s ezzel pénzügyi erőforrásait Irakban és Szíriában.
Komócsin Sándor, 2017. december 31. vasárnap, 15:55
Fotó: AFP

Az Iszlám Állam terrorszerevet úgynevezett kalifátusa ugyan romokban hever, ám ez nem jelenti azt, hogy az ISIS-nak vége lenne - kezdi jövő évi terror-előrejelzését a CNBC. A terrortámadások minden bizonnyal gyakoribbá válnak 2018-ban, mivel a szervezet iraki és szíriai szárazföldi bázisának elvesztése után a világ más pontjaira fogja koncentrálni erőit.

Az ISIS meg akarja majd mutatni, hogy veszteségei ellenére tovább harcol, illetve hogy követői fanatikusabbak, mint valaha - véli Lewis-Sage Passant, a brit hadsereg hírszerzésének korábbi tisztje, a HowSafeIsMyTrip utazásbiztonsági vállalat alapítója. A világ különböző pontjain végrehajtott akciók száma nőni fog, mivel a szervezet a Közel-Kelet felől a nemzetközi terrorizmus felé fordul.

Cél a Nyugat

Nem kétséges, hogy több támadást fognak végrehajtani a Nyugaton - mondta korábban Adam Deen, az extremizmus elleni fellépés lehetőségeit kutató Quilliam intézet igazgatója. Az Iszlám Állam a korábbinál is jobban kiéhezett a bosszúra és meg akarja előzni, hogy az ellenfelei olyan győzelmi mámorba ringassák magukat, amilyet Oszama Bin Laden halála után átélhettek.

A propagandahadjárat az interneten és máshol tovább folytatódik annak ellenére, hogy az információgyárnak helyet adó települést, az ISIS fővárosát, a szíriai Rakkát elvesztették. A fenyegetést azok az emberek fogják fenntartani, akikre továbbra is hat az ISIS propagandája - hívja fel a figyelmet Anthony Richards londoni biztonságpolitikai szakértő, egyetemi professzor.

Szerinte hosszabb távon az Iszlám Állam vereségével és propagandája elhalványulásával mérséklődni fog a szervezet veszélyessége, de rövid távon nem ez a helyzet, hanem ennek éppen ellenkezője. Richards is arra számít, hogy 2018-ban szaporodhatnak az ISIS ihlette terrorakciók.

Kevésbé véres

A brit szakértő úgy véli, hogy a több akció egyben nem jelent több áldozatot is, ugyanis ehhez már nincsenek meg az erőforrásai a terrorszervezetnek. Inkább az olcsóbb formákat, a késes támadásokat választják vagy járművekkel próbálnak meg a tömegbe hajtani.

A magyarázat egyszerű: az ISIS elvesztette központi koordináló agytrösztjét és azokat a területeket, amelyre építve, elsősorban az ezekről származó olaj eladásával pénzhez jutott. Ez tette lehetővé például a Párizsban több helyszínen egyszerre végrehajtott, gépfegyveres terrorakciót 2015 őszén.

A szakértők a legnagyobb veszélyforrást az Iszlám Állam hazatérő katonáiban látják. Több mint száz országból 25 ezren utaztak Szíriába harcolni. A Soufan Center biztonságpolitikai kutatóközpont októberi adatai szerint ezek közül 33 ország 5600 állampolgára utazott haza. A Nyugat-Európából érkezett terroristák 20-30 százaléka újra saját országában tartózkodik, Nagy-Britannia, Dánis és Svédország esetén 50 százalék ez az arány. Amerikai források kisebbre teszik a haza tért ISIS-katonák számát.

A nyitókép forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2018.01.01 17:57

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2018.01.01 16:14

@zana:
Ja, ti libbantak elintéztétek, hogy pl. az életfogytiglan is csak 10 év börtön legyen (az egyik északi libbant demokrálében).
Közben meg olyanokat papoltok, hogy "örökre rács mögé kell dugni"?

Elment a józan eszetek de már jó régen!

G. sorost meg már nagyon várják a pokolban!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.01.01 14:35

@troll:
lehet naiv vagyok, de az egesz szaud arabian mulik. ott pedig a salman herceg elegge progresszivnak nez ki. a siitak alapvetoen harciasabbak, mint a szunnitak, de ez abbol is fakad, hogy joval kevesebben vannak. a szunnitak elvileg bekesebbek, de van annak egy vahabita aga (szaudi kecskepasztoroktol szarmazik), ok a sarias idiotak, ami vezeto ideologia tobb orszagban is.

szoval ez a salman herceg azt mondta, hogy eleg a vahabita faszsagbol, o vilagi allamot akar csinalni szaud arabiabol. persze ez nem megy egyik naprol a masikra, valszeg lesznek olyanok, akik megprobaljak eltenni lab alol. gondolom te is olvastad azokat a cikkeket, amikben a kiralyi csalad tobb tagjat is letartoztatta. aztan volt olyan is, akit lelottek helikopterezes kozben. hogy ez vele volt vagy ellene, azt nem tudni, a lenyeg, hogy amig o ott van, azert valtozni fognak a dolgok. ha sikerul egy torokorszagi szintre eljutni, inkabb a korabbit kene megcelzoni, nem azt, ami most ott van, az sokat valtoztatna az egesz tersegen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.01.01 14:08

@realfinder:
Nem jut eszedbe a neve? Nem kellett volna annyit inni az éjszaka! Hát a Soros György! :-D
A felsorolásodból amúgy kihagytad a FSZB-t... Emlékezzél azért meg róluk is, ha már ezt a nevet választottad! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2018.01.01 10:45

az isis nem hasonlítható az al quaedához, az előbbit helyi célok hajtják, míg osama bin laden egy ideológiai alapú globális háborút akart vívni a nyugattal.

irakban és szíriában iránbarát siita kormány, diktatúra van, amely elnyomja a helyi szunnitákat, ez az oka az isis felemelkedésének.

béke sohasem lesz, mert a két felekezet sohasem fog tudni békében egymás mellett élni.

ez minden probléma gyökere, a szunniták sohasem fognak ebbe beletörő
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html