Az Iszlám Állam terrorszerevet úgynevezett kalifátusa ugyan romokban hever, ám ez nem jelenti azt, hogy az ISIS-nak vége lenne - kezdi jövő évi terror-előrejelzését a CNBC. A terrortámadások minden bizonnyal gyakoribbá válnak 2018-ban, mivel a szervezet iraki és szíriai szárazföldi bázisának elvesztése után a világ más pontjaira fogja koncentrálni erőit.

Az ISIS meg akarja majd mutatni, hogy veszteségei ellenére tovább harcol, illetve hogy követői fanatikusabbak, mint valaha - véli Lewis-Sage Passant, a brit hadsereg hírszerzésének korábbi tisztje, a HowSafeIsMyTrip utazásbiztonsági vállalat alapítója. A világ különböző pontjain végrehajtott akciók száma nőni fog, mivel a szervezet a Közel-Kelet felől a nemzetközi terrorizmus felé fordul.

Cél a Nyugat

Nem kétséges, hogy több támadást fognak végrehajtani a Nyugaton - mondta korábban Adam Deen, az extremizmus elleni fellépés lehetőségeit kutató Quilliam intézet igazgatója. Az Iszlám Állam a korábbinál is jobban kiéhezett a bosszúra és meg akarja előzni, hogy az ellenfelei olyan győzelmi mámorba ringassák magukat, amilyet Oszama Bin Laden halála után átélhettek.

A propagandahadjárat az interneten és máshol tovább folytatódik annak ellenére, hogy az információgyárnak helyet adó települést, az ISIS fővárosát, a szíriai Rakkát elvesztették. A fenyegetést azok az emberek fogják fenntartani, akikre továbbra is hat az ISIS propagandája - hívja fel a figyelmet Anthony Richards londoni biztonságpolitikai szakértő, egyetemi professzor.

Szerinte hosszabb távon az Iszlám Állam vereségével és propagandája elhalványulásával mérséklődni fog a szervezet veszélyessége, de rövid távon nem ez a helyzet, hanem ennek éppen ellenkezője. Richards is arra számít, hogy 2018-ban szaporodhatnak az ISIS ihlette terrorakciók.

Kevésbé véres

A brit szakértő úgy véli, hogy a több akció egyben nem jelent több áldozatot is, ugyanis ehhez már nincsenek meg az erőforrásai a terrorszervezetnek. Inkább az olcsóbb formákat, a késes támadásokat választják vagy járművekkel próbálnak meg a tömegbe hajtani.

A magyarázat egyszerű: az ISIS elvesztette központi koordináló agytrösztjét és azokat a területeket, amelyre építve, elsősorban az ezekről származó olaj eladásával pénzhez jutott. Ez tette lehetővé például a Párizsban több helyszínen egyszerre végrehajtott, gépfegyveres terrorakciót 2015 őszén.

A szakértők a legnagyobb veszélyforrást az Iszlám Állam hazatérő katonáiban látják. Több mint száz országból 25 ezren utaztak Szíriába harcolni. A Soufan Center biztonságpolitikai kutatóközpont októberi adatai szerint ezek közül 33 ország 5600 állampolgára utazott haza. A Nyugat-Európából érkezett terroristák 20-30 százaléka újra saját országában tartózkodik, Nagy-Britannia, Dánis és Svédország esetén 50 százalék ez az arány. Amerikai források kisebbre teszik a haza tért ISIS-katonák számát.

A nyitókép forrása: AFP