A német szociáldemokrata pár (SPD) vezető tisztségviselői a hét végén jelezték, hogy nem ragaszkodnak a leggazdagabbak személyi jövedelemadójának emeléséhez, ha az Angela Merkel vezette CDU/CSU pártszövetség talál más forrást a költségvetésben az infrastruktúra fejlesztéséhez. A felek pénteken egyeztettek először a koalíciókötés lehetőségéről, miután hiába nyert nagy fölénnyel a két héttel ezelőtt választáson a konzervatív páros, nem szerzett abszolút többséget a Bundestagban, és korábbi koalíciós partnerük, a szabaddemokrata FDP nem jutott be a törvényhozásba.

Sigmar Gabriel a Bildnek adott vasárnapi interjújában azt mondta, hogy az adóemelés nem öncél az SPD számára. Torsten Albig, a párt másik vezetője ugyanerről beszélt a Focusnak. Gabriel elismerte, hogy az új német kormánynak ki kell békítenie két egymással ellentétes célt: az államadósság csökkentését és az állami befektetések felfuttatását.

Jó, jó, de miből?

Ugyanakkor mindketten kiálltak az infrastruktúra és az oktatás fejlesztése mellett - ez volt pártjuk egyik fő ígérete a választási kampányban. Szakértők egyetértenek abban, hogy Németország egykor legendásan jó infrastruktúrája az elmúlt évtizedekben erősen elhasználódott.

Kerstin Andreae, a Zöldek parlamenti frakcióvezetői posztjának egyik esélyese szintén arról beszélt a hét végén, hogy adóemelési terveik nem öncélúak, azaz - akárcsak a szociáldemokraták - a Zöldek nyitva hagyják a kompromisszum lehetőségét. Angela Merkel kancellár csütörtökön tárgyal velük az esetleges koalíciókötésről, ami unikum lenne a német politikatörténetben.

Eközben Merkel is tett egy lépést lehetséges partnerei felé. Szombati podcastjában az adósságcsökkentést, illetve az oktatásra és a munkahelyteremtésre fordított beruházásokat jelölte meg az új kormány fő feladatának. A 2666 milliárd eurós német GDP három százalékát kutatásra és fejlesztésre kell fordítani, hogy az ország innovatív maradjon, illetve hogy a gazdaság magas színvonalú állásokat teremtsen - fejtegette. Kérdés, hogy honnan vegyenek el forrást ehhez, miután a konzervatív blokk politikusai mereven elleneznek minden adóemelést.