Vérszegény növekedés jöhet Amerikában?

Míg a philadelphiai Fed gazdasági indexe februárban sokkal nagyobbat zuhant, mint arra számítottak, a legfontosabb gazdasági indikátorokat összegző januári amerikai index a vártnál jobb eredményt mutat.
NAPI Online, 2009. február 19. csütörtök, 16:39
Fotó:

A philadelphiai Federal Reserve Bank általános indexe -41,3 pontra mérséklődött februárban, a januári -24,3 pont után. A számok tehát további gazdasági visszesést jeleznek, ami annál is inkább aggasztó, hogy a Bloomberg-konszenzus -25 pontos eredményt valószínűsített februárra, ráadásul az 53 elemző között a legpesszimistább is -34 pontra várta az indexet.

A vezető gazdasági indikátorok januári mutatója viszont javulást mutat, ami azonban nagyrészt az állami intézkedések következtében megugró pénzállománnyal magyarázható. A Conference Board jelzőszáma 0,4 százalékkal tudott nőni, ami 2006 decembere óta a legjobb eredmény. Tavaly decemberben 0,2 százalékkal csökkent az index. Az elemzők 0,1 százalékos bővülést valószínűsítettek az idei első hónapra.

A gazdaság már több mint egy éve recesszióba fordult, de a válság intenzitása csökkenni kezdhet a következő hónapokban, és 2009 második felében megindulhat egyfajta vérszegény növekedés - idézi a Bloomberg Ken Goldsteint, a Conference Board munkatársát.

HOZZÁSZÓLÁSOK