Veszedelmes helyzet alakul ki Magyarország határán - ravasz kínaiak, gonosz oroszok

Tragikus következményei lesznek annak, hogy ha az EU nem tudja megerősíteni befolyását a Nyugat-Balkánon, márpedig most nagyon úgy néz ki, hogy inkább Kínának és Oroszországban van erre esélye. Nem kellene visszariadni a mézesmadzag és korbács politikájának határozott érvényesítésétől sem.
Komócsin Sándor, 2018. július 14. szombat, 16:23
Fotó: Napi.hu

Nagy a kockázata annak, hogy elvész a történelmi lehetősége a teljes Balkán konszolidációjára - kezdi a július közepén tartott nyugat-balkáni csúcshoz időzített cikkét a Financial Times (FT). Az EU politikai érdektelenségének metaforája is lehetne a tanácskozás szervezési bakija.

A régió vezetőit Londonba invitálták az egyeztetésre országaik és az EU közeledéséről, ahol Boris Johnson brit exkülügyminiszternek kellett volna elnökölnie. Ő azonban lemondott, és már el sem ment az eseményre, mert nem tartotta eléggé határozottnak kormánya távolodását az Európai Uniótól.

Szokásos körtánc

A csúcson az ilyen rendezvényekhez híven meleg szavak hangzottak el és hasznos kezdeményezéseket vetettek fel a felek. Ennek ellenére alig javultak Szerbia, Montenegró, Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó és Albánia esélyei arra, hogy egyszer belépjenek az EU-ba.

Albániával és Macedóniával már a múlt hónapban elhalasztották a csatlakozási tárgyalások megkezdését, amin az utóbbi ország esetén az sem változtatott, hogy (felvéve az Észak-Macedónia nevet) lezárta 25 éves névvitáját Görögországgal (amelynek van egy Makedónia nevű tartománya, ezért kizárólagos igényt tartott erre a névre).

Végeláthatatlan várakozás

A nyugat-balkániak kezdik elveszteni a bizalmukat abban, hogy két évtizedes várakozás után végre-valahára megnyílik előttük Európa kapuja. Ezzel elvész a legerősebb ösztönzés arra, hogy az 1990-es években vívott véres polgárháborút végleg hátra hagyva végrehajtsák a demokráciához és a piacgazdasághoz vezető reformokat. A régióban politikai vákuum keletkezik, amely beszippanthatja Kínát és Oroszországot.

Sok EU-tagállam óvatos hozzáállása érthető, szeretnék előbb az unió belső viszonyait rendbe szedni. Az elmúlt évtized gazdasági válsága és a tömeges migrációtól való félelem miatt az uniós országok szavazói nem igazán nyitottak a további bővítésre. Ha az EU 28 vagy 27 tagállammal döcögve működik, mi lesz, ha 30-nál is több ország gyűri majd egymást a falin belül?

Az európai fővárosoknak elegük van abból, hogy a nyugat-balkáni országok lassan haladnak a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorításával. Emellett látják a demokrácia leépítését Magyarországon és Lengyelországban, a jog uralmának erózióját Romániában. Nem szeretnének újabb keleti tagállamokat.

Önbeteljesítő folyamat

Csakhogy ha ezek miatt a félelmeik miatt becsukják előttük a kaput, az önbeteljesítő jóslattá válhat: még tovább késhetnek a demokratikus reformok. Eközben Kína egyre duzzadó gazdasági erejére támaszkodva erősítheti befolyását, Oroszország pedig hagyományos kulturális-vallási-politikai kapcsolatait használhatja fel ugyanerre.

Ennek jele, hogy Montenegró azzal vádolja Moszkvát, puccsal próbálta megelőzni az ország NATO-csatlakozását 2016-ban. Görögország két orosz diplomatát utasított ki nemrégiben, mert Athén szerint meg akarták akadályozni a görög-macedón névmegállapodást.

Mézesmadzag és korbács

Az EU-nak az FT szerkesztői szerint többet kellene tennie azért, hogy megőrizze befolyását a Nyugat-Balkánon. Több mézet kellene tennie a madzagra, azaz több országgal kellene megkezdenie a csatlakozási tárgyalásokat, miközben a furkósbot is nagyobb lehetne, azaz a pénzügyi és technikai támogatást a reformok gyorsabb előrehaladásához köthetnék.

Az EU-nak késznek kell lennie a helyi vezetők élesebb bírálatára, amivel jelezné, hogy velük szemben a társadalmak oldalán áll. Ha nem teszi ezt meg, akkor elvész a történelmi lehetőség a Balkán stabilizálására, aminek tragikus következményei lehetnek.

A fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.07.16 14:13

@matura: Ha már Afrikát emlegetted, mutatok valamit hátha a propagandán kívül is hajlandó vagy olvasni:
https://vilaghelyzete.blogspot.com/2018/07/itt-az-igazsag-europaiak-uraljak-es.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.07.16 09:48

@matura: "Már a kínaiakat véded?"
Mivel védtem? Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy becses nyugat semmivel sem jobb az általad gyűlölt/ellenségnek vélt hatalmaktól.
"afrikaiak kincseit mind elhordják" Tehát nem a nyugati világ gyarmatosította az egész afrikát, és szipolyozzák a mai napig is a szerencsétleneket. Ritka hülye vagy. Kicsit többet kellene képezed magad, fater.

"vajdátok" Esetleg a tahó fajtádnak van vajdája. Nekem biztosan nincs. Amint ellent merek mondani, máris vajdázol meg pártpolitikát kevernél ide, te barom. Én nem hiszek egyik pártnak vagy politikusnak sem, veled ellentétben aki olyan hülye, h elhiszi a propagandát mi szerint az egyik gonosz, a másik meg jószívűségből terrorizálja a világot. szánalmas hülye vagy.

"putyinék nem rasszistá háboruznak saját fajtájuk ellen már évek óta."
Aztán hol van ez a rasszista háború, te szerencsétlen? :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.07.16 08:17

@MLB2018: Már a kínaiakat véded? tibetet, ujgurokat simogatják a kínaiak? afrikaiak
kincseit mind elhordják, velünk vasutat építenek a maguk hasznára a mi pénzünkön még a munkásokat is ők adják áruló vajdátok elintézte. putyinék nem rasszistá háboruznak saját fajtájuk ellen már évek óta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

monica_schuster, 2018.07.16 06:42

csak ovatosan az EU bövitésével...elég volt az EU-ba bevenni Romániát és Bulgáriát, mert azota ugrásszerüen megnött a bünözés Nyugat EU-ban- ,lakásbetörések, rablások, kéregetések,, etc. A keleti nép nem igen akar alkalmazkodni, inkább követel és rafinált modon használja az EU-ba befizetett országok pénzét -lásd magasabb számlák-mind1 milyen okbol-és követeli a neki járó pénzt, de elszámolni azt nem akar. A multban felvetett témában, hogy az EU visszaállitja a régi állapotot, vagyis maradnak az alapito országok- Nyugat Europa- és az ujonnan felvett Keleti régiot kiteszik az EU-bol nem is olyan rossz ötlet. Kelet és Nyugat nincs összhangban. A keleti szeretne gyorsan jolétet viszont a nyugati EU nem hajlando saját befizett pénzéböl nyomoruságban élö keleti országokat pénzelni...Nagy az ellentét Kelet és Nyugat EU között és még millio más probléma ami gátolja a rosszabb helyzetben lévö keletiek életminöségének javitását...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

William007, 2018.07.16 05:13

Keletről veszedelem közelít az EU jó szokása szerint meg töketlenkedik.
Ezt megspékelve a demokrácia és a szabadság szlogenjeivel, majd mindenki hasraesik és sajnálja a legnagyobb kizsákmányolóikat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html