Az elemzés úgy véli, hogy az eurózóna alacsony növekedése alacsony inflációval fog párosulni, s ez hasonló deflációs pályát jelent majd, mint amilyet Japán járt be a 90-es évek eleje óta. A kockázat a Fitch szerint jelenleg Görögországban, Olaszországban és Portugáliában a legmagasabb - írja a Financial Times.

A lap emlékeztet arra, hogy legutoljára nyáron szaladt végig az európai pénzügyi piacokon egy kisebb félelemhullám a japanizációval kapcsolatban. A kötvényhozamok rekordmélységbe süllyedtek, mivel a befektetők úgy vélték, hogy az alacsony inflációs környezet és az alacsony kamatkörnyezet még hosszú évekig fennmaradhat. Jóllehet a hozamok azóta enyhén emelkedni kezdtek, azonban jó néhány tagállam esetében a negatív tartományban maradtak, ami azt jelzi, a befektetők nem nagyon bíznak abban, hogy a növekedés vagy az infláció belátható időn belül visszatérne.

Ed Parker, a Fitch európai államadósságokkal foglalkozó vezetője szerint egyértelműnek tűnik a párhuzam Japánnal. Erre utalnak az eurózóna gyenge növekedési adatai, az alacsony infláció és alacsony kamatok, valamint az, hogy az Európai Központi Bank (ECB) nem képes kikeveredni saját kötvényvásárlási programjából. Az elöregedő népesség, a gazdaság gyengélkedése, az európai adósságválság és az azt megelőző időszak, a hitel és eszközárbuborék,az ennek örökségeként itt maradó gyenge bankok, mind-mind a párhuzamot erősítik - tette hozzá.

Ugyanakkor Japánnal ellentétben az eurózóna egyelőre nem szembesült drasztikus deflációval. Ha ez megtörténne, akkor a költségvetési egyenlegek drasztikus romlásnak indulnának és ez extrém mértékű lefelé mutató kockázatokat jelentene - mondta Parker.

Kolosszális adósságok szorításában

A japán államadósság nagysága az elmúlt három évtizedben dagadt hatalmasra. Az éves GDP 65 százalékáról 1991 óta mostanra annak 233 százalékára duzzadt. A Fitch 1998-ban rontotta le a szigetország adósságának besorolását a legjobbnak számító AAA szintről, most öt szinttel lejjebb, A-n található (ez még mindig öt szinttel van a befektetésre ajánlott kategória aljától).

A bruttó hazai termékhez mérten a világon a legmagasabb államadóssággal rendelkező országban a hozamok még mindig nagyon alacsonyan vannak, ez elsősorban a Bank of Japan által végrehajtott kötvényvásárlási programoknak köszönhető.

Ugyanakkor a Fitch szerint mivel a 19 különböző ország gazdasága eltérően teljesít, ezért bonyolult lehet a megfelelő válasz megtalálása a problémára. Bonyolíthatja a helyzetet például, hogy az ECB nem tud a Bank of Japan-hez hasonló eszközvásárlásokat folytatni, hiszen 33 százalékban maximalizálva van az egy-egy ország által kibocsátott kötvényekből megvásárolható mennyiség aránya.

Az eurózónán belüli fiskális és monetáris politikai különbségek, illetve a feszültségek a politikai kohézión belül jelentősen csökkentik az esélyét annak, hogy megfelelő választ tudjanak adni a japanizálódás veszélyére - tette hozzá a szakember.