Veszedelmes üzengetés kezdődött - a figyelmeztetést is kiadták

Donald Trump amerikai elnök gyakorlatilag rakétákkal fenyegette meg Oroszországot a szíriai vegyifegyver-támadások miatt, amire Moszkva is elég egyértelműen reagált. Csakhogy az egyre erőteljesebb üzengetések a konfliktus súyosbodását eredményezhetik, amelynek következtében előállhat, hogy két atomhatalom kezdi el lőni egymást. Mindez a befektetőkre is ráijesztett.
Szabó Zsuzsanna, 2018. április 11. szerda, 19:40
Fotó: Shutterstock

Donald Trump amerikai elnök ezúttal az oroszoknak ment neki a Twitteren. Az elnök közölte, hogy soha nem volt még ilyen rossz a kapcsolat Oroszországgal és arra figyelmeztette Moszkvát, "készüljön fel" egy amerikai rakétatámadásra Szíriában a feltételezett vegyifegyver-támadások miatt.

Trump korábbi jelentések szerint azzal kapcsolatban mérlegelte egy katonai csapás lehetőségét, hogy szíriai ellenzéki szervezetek állítása szerint Damaszkusz erői szombaton vegyi fegyvert vetettek be a Kelet-Gútához tartozó Dúma városban. Az állítólagos incidens következtében értesülések szerint többtucatnyi polgári lakos életét vesztette.

"Oroszország fogadkozik, hogy lelő bármilyen és minden Szíria felé indított rakétát. Készülj Oroszország, mert jönni fognak, szépek és újak és 'okosak!' Nem kellene egy olyan gázzal ölő állat partnerének lenni, aki megöli az embereit és még élvezi is!" - írta Trump a Twitteren.

Nem maradt válasz nélkül

Erre meg is érkezett az orosz és a szíriai válasz is. A szíriai külügyminisztérium a Bloomberg szerint közölte, hogy "nem lepődött meg a helyzet ilyen arrogáns fokozásán egy olyan ország részéről, mint az Egyesült Államok, amely támogatta a terrorizmust Szíriában". A szíriai állami tévé egy meg nem nevezett külügyi tisztviselőt idézett, aki azzal vádolta az USA-t, hogy az amerikaiak szponzorálják a "terroristák" hazugságait, amit ürügyként használnak Szíria megtámadására.

Alekszander Zaszipkin libanoni orosz nagykövet a Hezbollah Al Manar TV-jének pedig kijelentette: minden olyan rakétát, ami az orosz erőket fenyegeti "le fogunk lőni, akárcsak azoknak a rakétáknak a kilövésének forrását."

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Facebookon reagálva Trump üzenetére azt írta az MTI szerint, hogy "az okos rakétáknak a terroristák, nem pedig a törvényes kormány irányába kellene szállniuk, amely több éve harcol a nemzetközi terrorizmussal a saját területén". A szóvivő szerint a Trump által említett okos rakéták megsemmisíthetik Szíriában a vegyi fegyverek bevetésének minden bizonyítékát.

"Figyelmeztették arra az OPCW (Vegyifegyver-tilalmi Szervezet) ellenőreit, hogy az okos rakéták megsemmisítik a vegyi fegyver bevetésének összes bizonyítékát a terepen? Vagy az egész elképzelés abból áll, hogy a provokáció nyomait mielőbb okos rakéták csapásaival kell eltörölni, hogy a nemzetközi ellenőrök számára ne maradjon keresendő bizonyíték?" - fogalmazott Zaharova az MTI szerint.

Az orosz vezérkari főnök is figyelmeztetett

Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke még március 13-án kilátásba helyezte, hogy Moszkva katonai válaszlépéseket fog tenni, ha egy Szíriában végrehajtandó amerikai csapás orosz katonák életét veszélyeztetné. A tábornok rámutatott, hogy a szíriai védelmi minisztérium intézményeiben és objektumaiban, valamint a békéltető központban orosz katonai tanácsadók és rendészek tartózkodnak. Hangsúlyozta, hogy veszélybe kerülésük esetén az orosz fegyveres erők válaszintézkedéseket hoznak majd mind a bevetett rakéták, mind pedig a hordozóeszközeik ellen.

Oroszország Dúmában dolgozó szíriai és orosz orvosokra és vegyvédelmi szakértőkre hivatkozva korábban azt közölte, hogy a városban a híresztelések ellenére nem találták nyomát vegyifegyver-támadásnak. Moszkva szerint az OPCW elfogadta a helyszín vizsgálatára szóló orosz felkérést.

Nagyszerű ötlet

Zaharova reagált Trumpnak arra a twitteres felvetésére is, hogy véget kellene vetni az orosz-amerikai fegyverkezési versenynek. "Nagyszerű ötletnek" nevezve azt, egyúttal javasolva, hogy az Egyesült Államok saját vegyi arzenáljának megsemmisítésével kezdje meg a folyamatot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2017. szeptember 27-én élő televíziós kapcsolásban adott utasítást az utolsó orosz vegyi töltet megsemmisítésére. Putyin egyúttal a hasonló kötelezettségének betartására szólította fel az Egyesült Államokat - írja az MTI.

Trump a tűzzel játszik

Az üzengetés ezúttal egyáltalán nem kockázatmentes. Bármilyen légi támadás a Szíriában lévő orosz egységek ellen - még akaratlanul is - veszélyes játéknak bizonyulhat, amely olyan konfliktusba rángathatja bele az USA-t, amiből az elnök épp ki szeretne jönni. Oroszország viszont megerősítette Szíria légvédelmi képességét és S-400-as légvédelmi rakétákat is telepített a térségbe azután, hogy egy éve egy szíriai bázist ért amerikai támadás.

Egy fegyveres konfliktus kirobbanásának kockázata Oroszország és az USA között Szíriában nagyon nagy - értékelte a helyzetet a Bloombergnek Elena Suponina, a Kremlnek tanácsokat adó Orosz Stratégiai Tanulmányok Intézetének Közel-Kelet szakértője. "Ha Trump megteszi ezeket a lépéseket és orosz állampolgárok is megsérülnek, a reakció nagyon kemény lesz" - mondta megjegyezve, hogy Moszkva azon fenyegetése, hogy légvédelmi eszközökkel fogja az amerikai rakétákat megsemmisíteni, a tavalyi amerikai légicsapások utáni reakcióhoz képest már nagyobb feszültséget jelez.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor jelezte, hogy a Kreml még reméli, ezek a destabilizáló lépések elkerülhetőek.

A figyelmeztetést már kiadták

Eközben orosz harci gépek többször is átrepültek a NATO-tagországok Földközi-tengeren állomásozó hajói fölött - írja a hvg.hu. Közben pedig a Földközi-tenger keleti térségében járatokat közlekedtető légitársaságokat az európai légiforgalmi irányítást összehangoló Eurocontrol már kedden figyelmeztette, hogy a következő 72 órában légicsapásokat indíthatnak a térségből Szíria területe ellen.

Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter ugyanakkor szerdán azt mondta a CNN-nek, hogy bár semmi kétsége afelől, hogy Putyin bűnös, attól tart, emögött nincs semmi stratégia és reményét fejezte ki, hogy a háttérben dolgoznak rajta.

Az amerikai lépésnek nagyobb legitimitást adhat Franciaország - és vélhetően olyan szövetségesek, mint az Egyesült Királyság és Szaúd-Arábia - közvetlen részvétele, különben az akció nemzetközi jogot sérthet - vélekedett a Bloombergnek Andrew Bell, az Indiana Egyetem adjunktusa, a nemzetközi biztonságpolitika és a fegyveres konfliktusok jogi vonatkozásainak szakértője.

Franciaország napokon belül dönt

Emmanuel Macron francia elnök egyébként kedden, azután, hogy fogadta hivatalában a szaúdi trónörököst, közölte: Franciaország napokon belül bejelenti válaszát az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra, és ha légicsapásokról dönt, azok a rezsim "vegyi kapacitásait", és semmi esetre sem az orosz vagy iráni szövetségeseit fogják érinteni.

Mohamed bin Szalmán kettejük közös sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy hazája is kész részt venni a katonai hadműveletben.

Macron ugyanakkor hangsúlyozta: "döntések, amelyeket meg fogunk hozni, semmi esetre sem szolgálják a rezsim szövetségeseinek vagy bárkinek is a megtámadását, hanem a csakis rezsim birtokában lévő vegyi kapacitások megtámadását."

Nem szeretnék semmilyen eszkalációt a térségben" - tette hozzá a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével történő esetleges összecsapásokra utalva. A sajtótájékoztatón Macron jelezte azt is, hogy a vegyi támadásokat Párizs egyértelműen a rezsimnek tulajdonítja annak ellenére, hogy azt Damaszkusz és Moszkva is cáfolja. Oroszország és Irán támogatják katonailag Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét, s az orosz hadsereg már figyelmezett arra, hogy fenyegetettség esetén válaszolni fog.

A befektetők már megijedtek

Trump kemény beszólása nem tett jót a piacoknak sem, befektetők ugyanis már eddig is tartottak egy háború kirobbanásától. Az olaj ára New Yorkban két hete nem látott csúcsra ugrott, a török líra - miután Törökországnak vannak katonái a térségben - rekord szintre gyengült, miközben a Borsa Istambul 100 indexe 1,5 százalékos esésbe váltott a korábbi nyereségből, a szaúd-arábiai irányadó tőzsdeindex pedig folytatta mélyrepülését - sorolja a Bloomberg.

Az olajár szerdán tovább nőtt a hétfő-keddi öt százalékos emelkedés után: a Brent szerdán 2014 vége óta a legmagasabb árat érte el 72 dollár felett, a WTI pedig 2,27 százalékkal 67 dollárra emelkedett.

Az orosz rubel, amely már eddig is gyengült a korábban bejelentett amerikai szankciók miatt, Trump szavaira 16 hónapos mélypontjára esett, a helyi kötvények hozamai pedig éves csúcsra ugrottak. Ez azt jelenti, hogy a rubel moszkvai idő szerint délután 5 órakor 2,3 százalékos gyengülést követően 64,5125 dollárnál járt, míg a 10 éves rubelkötvények hozamai 5 százalékponttal 7,64 százalékra ugrottak, Oroszország dollárban denominált adósságának csőd elleni biztosításának felára pedig 7 bázisponttal 156-ra emelkedett, ami tavaly augusztus óta nem látott szintnek számít.

Az orosz részvénypiac ebben a helyzetben a napos oldalnak tűnt, ugyanis a Moex Russia Index hétfői 8,4 százalékos mélyrepülését követően szerdán 0,9 százalékot tudott emelkedni. A gyenge rubel ugyanis javította az exportvállalatok kilátásait.

A Bloomberg szerint a volatilitás miatt az orosz jegybank leállította a jogszabályokban előírt devizavásárlásait, ami a gazdaság leválasztását szolgálná Oroszország legfőbb exporttermékének, az olaj árában tapasztalható kilengésektől. A pénzügyminisztérium pedig elhalasztotta a hétre meghirdetett kötvényaukcióját - erre a nyersolaj árának 2015-ös összeomlása óta nem volt példa. A tárca közleményben jelezte kedden, hogy az aukciókat akkor tartják majd meg, ha a piacok stabilizálódnak - írja a Bloomberg.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.04.13 14:19

@Warlock:
"ha eltakarodtál innen és hátat fordítottál neki, nincs baj. De akkor kuss a neved és takarodj el minden magyarországi fórumoldalról"
Baromarcú fideszesként élni lehet, de nem dicsőség. Nyugatról mindenki csak ártani akar, bezzeg a keleti Kárpátok félanalfabétái azok igen, még abba is beleszólhatnak, hogy több száz kilométerre tőlük egy Fidesz mocsadék építhesse a diktatúráját.
Nyaljál alája!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.04.13 13:50

@Warlock:
nem teszem meg azt a szivesseget neked, hogy hagyom magyarorszag orbaniai korszakrontasat kivitelezni. egyreszt magyar allampolgar vagyok, es fenntartom magamnak a jogot, hogy barmikor visszaterjek, amint ugy itelem meg, hogy szamomra es a csaladom szamara az kedvezo. az elheto magyarorszag kialakitasaba bele akarok es fogok is szolni, az nem par bennszulott maganugye.

veled ellentetben en latok mukodo folyamatokat is kulfoldon, amik adoptalhatoak lennenek a magyar rendszerre, projektmunkak, tervezesek, kivitelezesek, logiszitika, de akar oktatas, egeszsegugy stb szintjen. ezeket nem fogm elhallgatni, mert esetleg az erzekeny lelkuletu fidesz fanok, ha osszehasonlitjak a csoffadt magyarorszagi oktatasi, egeszsegugyi, allamigazgatasi szarukat egy mukodo allam, mukodo rendszerevel, esetleg zokon veszik. mitobb, ha kell az akaratuk ellenere is megprobalom tamogatni az olyan eroket, akik ezt hajlandoak megcsinalni. c'est la vie.

mondtam mar, hogy franciat is tanultam anno "eszed, nem eszed alapon"? ez is peldaul a magyar oktatas sokadik es allandoan visszatero problemaja, ahogy a magyar egyetemi rendszer is elmeleti es elvont temakkal foglalkozo professzorokat termel, a gyakorlati mernokok, kutatok helyett? lattuk orbanek hozzaallasat az oktatashoz, rozsa meg palkovics csak magyaroszagon erdemel otost meg kituntetest, mashol nemhogy megbukna, be se kerulne...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.04.13 13:07

@atombandi: "informatikus vagyok, nem pincer "

Isten éltessen... ne háborogj meg káromkodj, nyugi...

"en magyarorszagon is a legfelso tizedbe tartoztam "

Isten éltessen...

"mert nem szeretek dolgozni, meg keptelen vagyok ervenyesulni, meg a tobbi osszehordott okorseged, amit felsoroltal, hanem olyan munkat vegzek, amit magyarorszag max 100 ember, ha meg tud csinalni,"

3-adszor is Isten éltessen... Őszintén örülök, ha így van, a Magyarországot elhagyók 99%-ára az igaz, amit leírtam. Ez a válasz a lent felsorolt kérdéseidre is, nem írom le még1x.

"nagyon jol tettem, hogy nem maradtam a 10 millio hazmester orszagaban."

A te dolgod öregem, 4-edszer is Isten éltessen. Szépen vélekedsz a hazádról, ahová születtél, nem azon dolgozol, hogy a tudásoddal (ezek szerint van) jobbá tedd, nem ott keresed a boldogulásod, hanem máshol, migránsként. Nem para, nem ezért ítéllek el. Hanem azért, mert osztod itt az okosságot a nap 24 órájában, veszekszel másokkal, terjeszted az igédet. Vallom továbbra is: ha olyan véleményed van a hazádról amilyen... ha eltakarodtál innen és hátat fordítottál neki, nincs baj. De akkor kuss a neved és takarodj el minden magyarországi fórumoldalról, hallgass mélyen és élvezd kint az életed. Remélem így érthető.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.04.13 12:08

@Warlock:
te valami tevedesben elsz. informatikus vagyok, nem pincer vagy tetoacs, vagy a fasz tudja mit kepzelsz. en magyarorszagon is a legfelso tizedbe tartoztam a jovedelmem alapjan, angliaban is boven az atlag felett keresek. azt pedig nem azert adjak, mert nem szeretek dolgozni, meg keptelen vagyok ervenyesulni, meg a tobbi osszehordott okorseged, amit felsoroltal, hanem olyan munkat vegzek, amit magyarorszag max 100 ember, ha meg tud csinalni, vagy tavolrol a projekthez hozza tudna szagolni.

egyebkent jo lenne mar, ha eldontenetek, hogy mi miatt vandorlonak ki az emberek tomegesen magyarorszagrol. tobb penzert, vagy kulimunkaert? hogyan lehet, hogy a diplomasok jelentos resze kulfoldre megy? talan magyarorszagon nincs informatikushiany? felesleges lettem volna? ketlem. mikor bejelentettem, hogy elmegyek meg megprobalkoztak egy 20%-os fizetesemelessel mindezt 2012-ben, de nem fogadtam el. nagyon jol tettem, hogy nem maradtam a 10 millio hazmester orszagaban. most vakarhatnam a fejem, hogy mikor lesz a zombinyugger remalomnak a vege...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.12 16:45

@Warlock:
Zsákfalvi úr: tyúlszarral kereskedsz, vagy hangyatojással, mert zsákfalván más nem igen terem. Persze ha Orbán mondja, hogy jól élünk akkor t máris jól érzed magad és te is böfögni kezdesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html