Veszélybe kerülhet Szlovákia euró-csatlakozása?

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint az állami nyugdíjalapban jelentkező hiány veszélybe sodorhatja országa 2009. január elsejére tervezett csatlakozását az euró-övezethez.
NAPI Online, 2007. szeptember 10. hétfő, 14:48

A szlovák kormány csökkenteni akarja a magánnyugdíj-alapokhoz történő állami hozzájárulást, hogy csökkentse a költségvetésből támogatott közjóléti rendszer deficitjét, és biztosítsa, hogy az ország a tervezett időpontban csatlakozhasson az eurózónához.

Fico hétfői pozsonyi sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy az állami nyugdíjalap 26 milliárd koronás hiánya veszélyezteti az euró átvételének hivatalosan kijelölt időpontját. A kormány a csatlakozás érdekében ideiglenesen korlátozni kívánja a magánnyugdíj-alapok részesedését a nyugdíjjárulékokból, hogy ezzel csökkentse az állami rendszerből kiáramló pénz mennyiségét.

A szlovák költségvetési hiány is a korábban meghatározott 2,3 százalékosnál magasabbra növekedhet az állami autópályák, a televíziók és a rádiók veszteségessége miatt. Szlovákiának, többek között 3 százalék alatt kell tartania költségvetés hiányát 2007-ben és tovább csökkentenie 2008-ban, hogy a tervek szerint 2009 januárjában átvehesse az eurót.

HOZZÁSZÓLÁSOK