Egyre erősebbek az aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy Brazília megfelelően felkészült-e a világ idei legkiemelkedőbb, legtöbb érzelmet megmozgató nemzetközi eseménye, az augusztusi olimpiai játékok megrendezésére - írta a CNN Money. Márciusban időnként erőszakossá váló tiltakozásokhoz vezetett az ország legnagyobb vállalata, a Petrobras olajcég körüli masszív korrupciós botrány.

Az ország korábbi államfőjét, Luiz Inácio "Lula" da Silvát és patronáltját, a jelenlegi elnököt, Dilma Rousseffet is elérte a skandallum, amelyben az ország egész elitje besározódott. Rousseff állami állással akarta érinthetetlenné tenni Lulát, amivel olajt öntött a vesztegetések nyilvánosságra kerülése miatt kirobbant tiltakozáshullám tüzére.

Csendes kis buli lesz,...

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál azt mondták a CNN Moneynak, hogy napról napra követik a politikai események kibontakozását. Más szóval aggódnak a rendezés miatt, de ez egyelőre nem készteti beavatkozásra a szervezetet.

Az augusztus 5-én kezdődő riói játékok olyan országra fogják ráirányítani a világ figyelmét, amely keresztúthoz érkezett. Amikor Brazília 2009-ben megkapta a rendezés jogát, a gazdaság még szárnyalt, míg most az elmúlt 25 év legsúlyosabb recessziójában van.

Úgy volt, hogy házhoz jön Brazíliába egy óriási fesztivál, ám most úgy tűnik, egy szerény partyban lesz részük - véli Paulo Sotero társadalomtudós. Senki sem beszél az olimpia lemondásáról, de további erőszakos tiltakozások jöhetnek, a terhes nőknek már nem ajánlják a brazíliai utazást a Zika-vírus miatt és senki sem tudja ki lesz az ország vezetője a nyár végén.

...már ha lesz egyáltalán,...

További nyitott kérdés, hogy miután a gazdasági-politikai válság eltereli a figyelmet rendezvényről, elkészülnek-e határidőre az olimpiai létesítmények. A szervezőknek már tavaly ősszel kiadáscsökkentéseket kellett elfogadniuk, hogy ne lépjék túl az akkor még 7,4 milliárd realos (1,9 milliárd dollár) büdzséjüket.

Egyes területeken 30 százalékos lefaragást tűztek ki célul, a biztonsági kiadások azonban nem csökkentették. Lemondták például ötezer nyomtató megvásárlását: a papír tájékoztatók helyett elektronikus formában fogják nyilvánosságra hozni az információkat. Emellett egyes olimpiai létesítmények környékén sátrakban szállásolják el rendezőket és a vendégeket.

...ami azonban bizonytalan

A szervezőbizottság pénzügyi forrásait magánforrásokból igyekeznek előteremteni, de a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy kipótolja a költségvetés lyukait. Az állami büdzsé helyzetének drámai romlását mutatja ugyanakkor, hogy januárban dollárban számolva 50 millió dollárral, 1,85 milliárdra mérsékelték az olimpia pénzkeretét.

Szakértők szerint a Brazília előtt tornyosuló megoldatlan kérdések miatt bizonytalan a játékok megrendezése. Nem tudok elképzelni egy olyan olimpiát, amelyet ilyen rángásokkal változó politikai és gazdasági környezetben rendeznek meg - fogalmazta meg sokak véleményét Neil Shearing, a londoni Capital Economics kutatóintézet feltörekvő piacokkal foglalkozó vezető elemzője.

A jéghegy csúcsa

És ha valaki azt hiszi, hogy átmeneti zavarokról van szó, az téved. Az óriási korrupció, amely a lelepleződések nyomán elvezetett a tiltakozáshullámhoz, csak mellékes jelensége az országot hosszú ideje irányító Munkáspárt katasztrofális gazdaságpolitikájának - írta cityam.com internetes portálon megjelent cikkében a brit-brazil állampolgárságú Daniel Hamilton, az FTI Consulting tanácsadó cég vezető elemzője.

Brazíliát az elmúlt évezred végén Latin-Amerikai példásan fegyelmezett költségvetést folytató államaként tartották számon, ám ez régen volt. Az államadósság idén eléri a GDP 93 százalékát - erre válaszul az S&P az év elején bóvli kategóriába vitte le a hitelekre adott besorolását.

A jéghegy közepe

Kétségtelen, hogy világ nyersanyag- és energiahordozó-piacain kibontakozott árzuhanás hozzájárul Brazília jelenlegi gazdasági gondjaihoz, ám ez nem mentheti fel a Munkáspártot, amely éveken át képtelen volt javítani a belső üzleti környezetet, intézkedéseivel elbátortalanította a befektetőket, frusztrálta a kezdő vállalkozásokat és elfojtotta a vállalkozókedvet - véli az elemző.

Az elmúlt évtizedben az egy főre eső GDP 5000 dollárról 11 ezerre nőtt, ami hozzájárult az adóbevételek hasonló bővüléséhez. Ahelyett azonban, hogy ezt a többletet a gazdaság infrastruktúrájának javítására használták volna fel, jelentősen növelték a szociális kiadásokat.

Egy feltörekvő országban a fejlődés gyorsítása érdekében indokolt lenne a GDP negyedét fejlesztésekre fordítani, ám Brazíliában átlagosan öt százalék volt ez az arány. Rio de Janeirónak lehet egy csodás olimpiai faluja és egy felújított Maracana stadionja, de Brazíliában egy méter autópálya nem épült, az utak szétrohadnak és az állami tulajdonban lévő repülőtereket az 1970-es években korszerűsítették utoljára.

A jéghegy alja

Semmi sem változott az adózás alapjaiban: Brazília továbbra is a világ legerősebben adóztatott országai közé tartozik. A vállalatokat 34 százalékos adószinttel terhelik, miközben a nagy regionális versenytársnál, Kolumbiánál 25 százalék ez az arány.

A protekcionizmus szintén megtartotta helyét a gazdaságpolitika alapelvei között. A korlátozások és a vámok az import hatvan százalékát sújtják, céljuk, hogy kivédjék a helyi vállalatokat fenyegető árversenyt. Emiatt azután a fogyasztói árak a világ legmagasabbjai közé tartoznak. Az elektronikai termékek és a textiláruk például kétszer annyiba kerülnek, mint az USA-ban.

Egy átláthatatlan mutató a fogyasztói árakhoz köti a nyugdíjak értékét. A Munkáspárt, amelynek parlamenti támogatását a radikális baloldali politikai erők széles skálája biztosítja, 13 év alatt megtriplázta a közszolgáltatásokban dolgozók számát. Ezzel egyidejűleg emelte az állami alkalmazottak bérét.

Jól megmondta

Brazília kilátásai meglehetősen sötétek - véli a brit-brazil elemző. A korrupció párosul a reformok elutasításával, és 2018 végéig nem esedékesek parlamenti választások az országban.

A cikk szerzője idézi Charles De Gaulle tábornokot, Franciaország elnökét, aki az 1950-es évek végén egy enyhén szólva szarkasztikus megjegyzéssel jellemezte Latin-Amerika legnépesebb államát: Brazília a jövő országa - és mindig az lesz.