Janusz Lewandowski, az EB költségvetési biztosa arról tájékoztatta a testületet, hogy kilencmilliárd euróra lenne szükség a kohéziós alapból járó összegek átutalásához, 2,2 milliárdra pedig az agrártámogatásokat, illetve a EU nemzetközi tevékenységét finanszírozó keret feltöltéséhez. Emellett 2,6 milliárd euró kellene a 2012-ről, illetve az azt megelőző évekről áthozott költségek fedezésére. A kohéziós alapon tátongó lyuk különösen érzékenyen érintheti az unió szegényebb tagállamait, köztük Magyarországot, amelyek ebből jutnak hozzá a számukra legfontosabb uniós forrásokhoz.

A jobbközép pártcsaládhoz tartozó Alain Lamassoure, a bizottság elnöke súlyosabbnak látja a helyzetet. Szerinte ha Brüsszel nem kapja meg a szükséges összeget, akkor kénytelen lesz befagyasztani a 2013 második felében esedékes kifizetéseket. Az EP-képviselők emellett úgy vélik, hogy 11 milliárd eurónál többre, akár 16 milliárd euró friss befizetésre lenne szükség. Az EB csupán három hónappal azt követően állt elő kérésével, hogy sikerült egyezségre jutni az unió idei büdzséjéről. A 132,8 milliárd eurós keretösszeg 2,4 százalékkal nagyobb a 2011-esnél, de ötmilliárddal elmarad az EB és az EP eredeti javaslatától.

Sok donor országot képvisel véleményével Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurózóna pénzügyi vezetőit tömörítő eurócsoport vezetője, aki szerint az EB-nek minden újabb forrást spórolással − azaz az uniós büdzsé más részeinek lefaragásával − kell előteremtenie. Dijsselbloem jelezte: kész az uniós kormányok egy részét összefogni annak érdekében, hogy a döntést blokkoló kisebbséget alkossanak a támogatások kifizetésének megakadályozására, ha nem látnak megtakarításokat ezek mögött.