Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A búza rozsdabetegsége (gombás megbetegedések egy csoportjának összefoglaló neve, amely odafigyelés hiányában akár a teljes terményt is elpusztíthatja), egyre több helyen üti fel fejét Európában, Afrikában és Ázsiában- figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) két új tanulmányában. A betegség Magyarországon is jelen van.

A sárga- és vörösrozsda esetében is új típusok jelentek meg tavaly a világ különböző pontjain. A már ismert rasszok továbbterjedtek más területekre, különösen a Földközi-tenger térségében, figyelmeztetve minket a megelőzés és korai lépések fontosságára.

A búza az egyik legfontosabb élelmiszer- és megélhetési forrás több mint egy milliárd ember számára a fejlődő világban. Észak- és Kelet-Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia nyugati, központi és déli területei - mind célpontjai a rozsdabetegségeknek - a flobális búzatermelés 37 százalékát adják.

A rozsdabetegségek a szél révén gyorsan tudnak áthidalni nagy távolságokat. Ha nem fedezik föl időben, a teljesen ép búzakalászból, akár pár héttel az aratás előtt, a fertőzés után nem marad más, csak sárga levelek és fekete, elszáradt magok - mondta Fazil Düsünceli, a FAO növényvédelmi szakértője.

Szicília szigetén egy új szárrozsda típus (TTTTF) több ezer hektárnyi durumbúzát fertőzött meg tavaly, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb ilyen rozsdabetegség kitörése volt Európában. Úgy tűnik, hogy a kenyérbúza variánsokat is elérheti ez a típus.

Más országok Európában, Közép-Ázsiában és Afrikában pedig a sárgarozsda újonnan azonosított típusaival kénytelenek szembe nézni. Olaszországban és a skandináv államokban, illetve Marokkóban egy, még el nem nevezett, sárgarozsdatípus jelent meg. Az első vizsgálatok alapján ez a típus különösen agresszív és jobban tűri a magasabb hőmérsékletet, mint más társai.

A búzatermesztők Etiópiában és Üzbegisztánban az AF2012 sárgarozsda ellen hirdettek hadjáratot. Ezt megelőzően ez a típus csak Afganisztánban volt jelen, majd Északkelet-Afrikában azonosították, ahol több tízezer hektár búzát támadott meg.

Eközben a régi betegségek sem tűntek el: a már jól ismert Warrior típusú sárgarozsda, amely Észak-Európában és Törökországban bukkant fel pár éve, tovább terjedt a széllel és így már az egész kontinensen és Nyugat-Ázsiában is jelen van. A Digalu (TIFTTF) szárrozsda rassz is folytatja pusztító körútját Etiópiában, míg az Ug99 további 13 országban Kelet-Afrikában és a Közel-Keleten - legutóbb Egyiptomban azonosították.