Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fiatalok csaknem ötöde munkanélküli jelenleg Európában, ez negatívan érinti az EU innovációs képességeit, kohézióját, valamint a közintézményekbe vetett hitet is alááshatja - nyilatkozta Mario Draghi egyetemi diákok előtt az ír fővárosban.

Az EU-nak támogatnia kell a versenyt, nagyobb szerepet kell vállalnia a munkavállalók gazdasági változásokra való felkészítésében.

Számos országban a válság aránytalanul sújtotta a fiatal korosztályt, amely meghiúsult reményeket, haragot, a társadalmi értékekkel és a demokráciával kapcsolatos bizalmatlanságot szült az érintettek körében - idézte Mario Draghit az MTI.

A fiatalok nagy hányadának nincs meghatározott szerepe a társadalomban, amely nagy kockázatot jelent a társadalmi kohézióra és a közintézményekbe vetett bizalomra, és ronthatja a középtávú növekedési kilátásokat is.

Annak ellenére, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája évek óta csökken Európában, még mindig több mint kétszerese az euróövezeti átlagnak, és a perifériás országokban okozza a legnagyobb problémát - tette hozzá Mario Draghi.

Ha a vállalatok termelékenysége nő, nagyobb valószínűséggel alkalmaznak fiatal munkaerőt. Azok a fiatalok pedig, akiknek megvan a lehetősége, hogy a munkaerőpiacon kamatoztassák képességeiket, hozzájárulnak a termelékenység növekedéséhez, amely egyéb társadalmi hasznai mellett a bérszínvonal emelkedéséhez is vezet.

Az elhúzódó munkanélküliség maradandó társadalmi károkat okoz: egyebek között emberi erőforrás veszteség és alacsonyabb bérszínvonal formájában. A beszédben az Európai Központi Bank monetáris politikájáról nem esett szó.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb adatai szerint az Európai Unióban 2017 júliusában 3,792 millió 25 év alatti munkanélküli volt, éves összehasonlításban 450 ezerrel csökkent az állástalan fiatalok száma.

Az év hetedik hónapjában a 25 év alattiak munkanélküliségiének uniós átlaga 16,9 százalék volt a tavalyi év azonos hónapjában mért 18,7 százalék után. Az euróövezetben a fiatalok munkanélküliségi rátája idén júliusban 19,1 százalék volt, míg egy évvel korábban 20,8 százalék.

A legalacsonyabb arányt, 6,5 százalékot Németországban regisztrálták idén júliusban, míg Görögországban (44,4 százalék), Spanyolországban (38,6 százalék) és Olaszországban (35,5 százalék) mérték a legnagyobb munkanélküliségi rátát a fiatalok körében.

Magyarországról 2017 júniusi adatokat közölt az Eurostat: a 25 év alattiak 10,6 százaléka volt munkanélküliként regisztrálva az év hatodik hónapjában.