Európában az agrárszektor fogyasztja el a gazdaságban felhasznált víz egyharmadát, amivel az egyik legnagyobb felhasználó. Az ágazat tevékenysége - egyebek mellett a tápanyagszennyezéssel - komoly veszélyt jelent a vízforrásokra, ezért az EU igyekszik összekapcsolni a vízvédelmet és az agrártámogatásokat. Sajnálatos módon azonban ezen a téren nem sikerült elérni a kitűzött célokat - derül ki az Európai Számvevőszék jelentéséből.

Az agrártámogatások (KAP) az unió költségvetésének 40 százalékát viszik el, ami 2014-ben 50 milliárd euró kifizetését jelenti. A vizek védelmét kétféle módon próbálják a KAP-on belül erősíteni. Az egyik a kölcsönös megfelelés módszere, amelyben bizonyos KAP-kifizetéseket meghatározott környezetvédelmi követelmények teljesítéséhez kötik. A másik a vidékfejlesztési alap felhasználása - ez forrásokat biztosít a kötelező jogszabályokon túlmutató vízminőség-fejlesztési projektek megvalósításához.

A számvevőszék arra a következtetésre jutott, hogy e két módszer alkalmazása hozott pozitív eredményeket - segített a víz minőségének javításában -, ám nem olyan jókat, mint amilyeneket az EU szeretne. A szervezet emellett azt is megállapította, hogy a tagállamok illetékes állami tisztviselői és agrárgazdálkodói nincsenek kellően tisztában azzal, milyen komoly hatást gyakorol a mezőgazdaság a vizekre. A számvevők szerint az EU-nak és a tagállamoknak is többet kell tenniük annak érdekében, hogy összekössék a KAP-támogatások elosztását a vizek védelmével.