Veszélyben a ivóvíz - riadójelzés érkezett

Nem sikerült megfelelően integrálni az EU agrártámogatási politikájába a vizek védelmét szolgáló intézkedéseket, ami azzal fenyeget, hogy mezőgazdaság tovább szennyezi az ivóvizet.
Napi.hu, 2014. május 13. kedd, 12:22
Fotó: Reuters

Európában az agrárszektor fogyasztja el a gazdaságban felhasznált víz egyharmadát, amivel az egyik legnagyobb felhasználó. Az ágazat tevékenysége - egyebek mellett a tápanyagszennyezéssel - komoly veszélyt jelent a vízforrásokra, ezért az EU igyekszik összekapcsolni a vízvédelmet és az agrártámogatásokat. Sajnálatos módon azonban ezen a téren nem sikerült elérni a kitűzött célokat - derül ki az Európai Számvevőszék jelentéséből.

Az agrártámogatások (KAP) az unió költségvetésének 40 százalékát viszik el, ami 2014-ben 50 milliárd euró kifizetését jelenti. A vizek védelmét kétféle módon próbálják a KAP-on belül erősíteni. Az egyik a kölcsönös megfelelés módszere, amelyben bizonyos KAP-kifizetéseket meghatározott környezetvédelmi követelmények teljesítéséhez kötik. A másik a vidékfejlesztési alap felhasználása - ez forrásokat biztosít a kötelező jogszabályokon túlmutató vízminőség-fejlesztési projektek megvalósításához.

A számvevőszék arra a következtetésre jutott, hogy e két módszer alkalmazása hozott pozitív eredményeket - segített a víz minőségének javításában -, ám nem olyan jókat, mint amilyeneket az EU szeretne. A szervezet emellett azt is megállapította, hogy a tagállamok illetékes állami tisztviselői és agrárgazdálkodói nincsenek kellően tisztában azzal, milyen komoly hatást gyakorol a mezőgazdaság a vizekre. A számvevők szerint az EU-nak és a tagállamoknak is többet kell tenniük annak érdekében, hogy összekössék a KAP-támogatások elosztását a vizek védelmével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bdomak, 2014.05.13 19:02

A magyar mezőgazdaság tápanyag mérlege negatív, ami azt jelenti, hogy a területről betakarított terményekkel több tápanyagot viszünk ki a területről, mint amennyit visszapótlunk. A pont szerű szennyezéseket nem vitatom, biztos vannak ilyen esetek, de hogy a mezőgazdaság veszélyeztetné az élővizeket, sőt a vízbázisokat nem helyt álló kijelentés. Az unióban megengedett 170 kg/ha nitrogén hatóanyag töredékét használja fel a mezőgazdaság. Nem tiltani, inkább ösztönözni kellene a tápanyag-utánpótlást, mert a jelenlegi szinten a talajainkat csak kizsigereljük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html