Veszélyben a magyar gazdasági csoda - ismét megszólalt az IMF

Komoly kihívásokkal kell szembesülnie az európai feltörekvő gazdaságoknak a következő években – vélik az IMF szakértői. A gazdaságok növekedési potenciálja komolyan visszaesett, a népesség elvándorlása további problémát jelent. Sok országban komoly visszalépés történt a jó kormányzás és az intézményrendszer területén is.
Lovas-Romváry András, 2017. július 22. szombat, 11:32
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt években a régió feltörekvő gazdaságai kedvező növekedési adatokat tudtak felmutatni, mindez viszont hiába, a helyi gazdasági csodákat komoly veszélyek fenyegetik - figyelmeztetett Poul Thomsen, az IMF európai részlegének vezetője egy nemrég a szervezet által Dubrovnikban tartott konferencián. (A szakértő a Reuters szerint vezető szerepet töltött be többek között a valutaalap görög és portugál programjában is.)

Az IMF úgy látja, a régió gazdasági és politikai átalakulásának elmúlt 25 évének utóbbi pár évét a fejlett gazdaságokhoz való konvergencia durva lassulása jellemzi. A szervezet szakértőinek számításai szerint a régió országainak gazdasági növekedési potenciálja mostanra a felére esett a pénzügyi válságot megelőző időszakhoz képest. Ezzel lelassult a régió konvergenciája is, ami azt eredményezte, hogy egyes országokban megkérdőjelezték a politikai és gazdasági reformok létjogosultságát és hasznosságát - írja a Reuters.

Ezért a szakértő szerint egyszerre több tényező is okolható. Az átalakulás első évtizedében a drasztikus változások gyors és látványos eredményeket hoztak.

A liberalizáció, az állami szerepvállalás és szabályozás visszaszorulása a munkaerő és a tőke hatékonyabb allokációjához vezetett az egész régióban, ami a gazdaságok konvergenciáját is segítette. Mostanra e lépések kedvező hatásai kifutottak, s a nagy kérdés, merre kellene tovább indulni - mondta Thomsen.

Durva elvándorlás

A következő években komoly kihívást jelentenek majd a régió számára a rendkívül kedvezőtlen demográfiai folyamatok. A régió összes országában - Törökország kivételével - a népesség öregszik. Az elmúlt 25 évben, az IMF számításai szerint - összesen 20 millió ember vándorolt ki a régió országaiból, s ezek jelentős része a képzettebb munkaerőt képviselte.

Ez nagyon magas szám, a régió lakosságának 5-6 százalékát jelenti - hívta fel a figyelmet Thomsen. Az IMF szerint 2012-ben például a régió országainak átlagos GDP-je 7 százalékkal lehetett volna magasabb a kivándorlás nélkül.

Kedvezőtlenebb körülmények

Nehézséget jelent, hogy a globális gazdasági folyamatok sem lesznek annyira támogatóak, mint korábban. A globális gazdaság a mostani fellendülés ellenére már középtávon várhatóan a hosszabb távon megszokott átlag alatti növekedést fogja produkálni. Ráadásul a régió legfontosabb piacának számító eurozóna potenciális növekedési szintje is mintegy 20 százalékkal zuhant a pénzügyi válságot megelőző évekhez képest.

További akadályt jelenthet a régió számára a kedvező nemzetközi politikai környezet megváltozása is. Az EU-tagság, vagy a felkészülés az EU-tagságra eddig komoly horgonyként szolgált a régió országainak, amely biztosította a kormányzati politikák és az intézményrendszer fejlődését - állítja a szakértő.


Napi.hu, Jaksa Vivien

Ez azonban már nem mondható el, az EU-ba készülő országok kételkednek abban, hogy az unió továbbra is nyitott-e a bővítés iránt. Másrészt a frissen csatlakozott tagállamok és a régi tagországok között komoly vita van, amelyek középpontjában pontosan a régió országainak kormányzásában és intézményrendszerében az elmúlt évtizedekben elért fejlődési folyamat visszafordulása áll.

Bajban a jegybanki függetlenség

Az IMF komolyan aggódik egyes - meg nem nevezett - régiós országokban a jegybanki függetlenség miatt. Úgy vélik, több országban is komoly veszélyben van a jegybanki függetlenség. Ez a szervezet számára azért különösen fájó pont, mert korábban pont ezen a területen sikerült látványos és komoly eredményeket elérniük a régió országainak.

Thomsen szerint a jó kormányzási politikák és az intézményrendszer fejlesztése olyan területek, ahol előre kell lépnie a régiónak, ha folytatni akarja a felzárkózást. Ő egyébként személy szerint optimista a kilátásokat illetően, úgy véli, az elmúlt 25 évben ennél sokkal rosszabb és nehezebb helyzeteket is sikerült leküzdenie a régió országainak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.07.23 13:53

@krax:
"nem is értem, hogy miért"
Nem érted mert nincs agyad!
:D

Menj nyalj be csontig, mindjárt felminősítenek! Tudod, így megy ez nálatok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2017.07.23 10:56

@krax: "Mindenesetre a Görögöket felminősítették, minket meg valahogy megint elfelejtettek, nem is értem, hogy miért!"
Magyarország már 2015-ben megelőzte Görögországot az egy főre jutó GDP, vásárlóerő-paritás alapján számolva. Jó munkát végzett az IMF/EU Görögországban. Itt is elvégezték volna, de szerencsére s_ggbe rúgták őket, romboljanak máshol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.23 01:21

"görögöket felminősítették", jajjjjj... Nem tudom, nem is érdekel hogy melyik oldal próbál ezzel érvelni, ugyanolyan szánalmas vicc mintha pl. az ukránokat "felminősítették" volna...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax, 2017.07.22 23:58

@tegnaputan: "Okoska, most ismerted el, hogy nem EU támogatásból van a magyar gazdasági "csoda".
A sánta kutyát már megint később érik utol mint téged."

Jobberkém, a számok nem hazudnak, a különféle hiányok nőnek rendesen az állam háztartásban, és majd a 3 negyedév számai megmutatják, hogy hogyan is mennek a dolgok valójában!
Mindenesetre a Görögöket felminősítették, minket meg valahogy megint elfelejtettek, nem is értem, hogy miért!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2017.07.22 23:41

@krax: "Na látod jobberkém, ez lesz a "slussz poén"az Eu- kifizetésekben, mert nyilvánvaló, hogy a szemétkedések miatt, ameddig csak tudják, visszatartják!"
Okoska, most ismerted el, hogy nem EU támogatásból van a magyar gazdasági "csoda".
A sánta kutyát már megint később érik utol mint téged.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html