Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nincs egyetértés a görög kormány, illetve a Görögországnak nyújtott kedvezményes hitelt folyósító Európai Unió és Nemzetközi Valutaalap között arról, milyen további megtakarítást kell végrehajtania az országnak az idei és különösen a jövő évi költségvetés céljainak eléréséhez. A donorokat képviselő trojka küldöttsége - amely az EU és az IMF emberein kívül az Európai Központi Bank szakértőit is magában foglalja - öthetes kihagyás után visszaérkezett Athénba, hogy folytassa az állam gazdálkodásának átvizsgálását.

Antonisz Szamarasz kormányfő a MEGA TV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy nem fogadnak el további nyugdíjcsökkentéseket, vagy a bérek megkurtítását cserébe azért, hogy a trojka hozzájáruljon a hitelcsomag következő részletének átutalásához. Ha további megtakarításokra van szükség, mindig tudunk találni olyan strukturális reformokat, amelyek nem érintik közvetlenül ezt a két tételt - tette hozzá.

Általános sztrájk

A szakszervezetek általános sztrájkot terveznek holnapra a megszorítások elleni tiltakozásul, ezért úgy tűnik, Szamarasz ígérete összhangban van a társadalom elvárásaival. Ugyanakkor ígéretével személyes hitelét teszi kockára, hiszen semmi garancia arra, hogy a trojka végül nem passzíroz ki némi engedményt a jövedelmek terén a kormányból.

Az Európai Bizottság ma nyilvánosságra kerülő jelentésében felfrissíti a görög növekedésre vonatkozó prognózisát is. Várhatóan 0,6 százalékos pluszt jósolnak 2014-re az idei 4,2 százalékos GDP-csökkenés után. Eközben a munkanélküliségi ráta 28 százalék, ami a legmagasabb az eurózónában.

Ötszázmillió vagy 1,2 milliárd

Athén a múlt hónapra készítette el 2014-es büdzsé tervezetét, amelyben azzal számol, hogy az idei és a jövő évet is elsődleges - azaz az adósságtörlesztést figyelmen kívül hagyó - költségvetési többlettel zárhatják. Az eurózóna pénzügyminisztereinek megállapodás szerint ez utat nyit a görög adósságok újabb csökkentése előtt.

A helyzet azonban az, hogy míg a kormány úgy látja, hogy a legrosszabb esetben 500 millió eurós finanszírozási lyuk keletkezhet a 2014-es büdzsén, addig a Naftemporiki című lap szerint a trojka 1,2 milliárd euró kiadásnak nem látja a biztos forrását.

Halogatják az átutalást

Vita lehet a felek között két állami tulajdonú katonai cégről - az EU-ECB-IMF hármas szerint ezeket be kellene zárni -, illetve a megígért tízezres nagyságrendű közalkalmazotti létszámleépítésről. Utóbbit évek óta halogatják a görögök.

A Kathimerini napilap értesülése szerint a donorok ezekhez a lépésekhez kötik a kedvezményes hitel következő egymilliárd eurós részletének kifizetéséhez. Ehhez a pénzügyminiszterek még júliusban hozzájárultak, ám a trojka elhalasztotta a múlt hónapban esedékessé vált átutalást. A lap úgy tudja, akár tavaszig halogathatják a részlet kifizetését.