Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság (EB) szakértői június 16. óta tartózkodtak Bukarestben, és folytatnak megbeszéléseket a román hatóságokkal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében kötött többoldalú, elővigyázatossági hitelmegállapodásról.

A tárgyalássorozat végén Eugen Teodorovici közölte, hogy az Európai Bizottság az uniós pénzügyminiszterek július 14-ére tervezett találkozóján dönti el, milyen szakaszban van a Romániával kötött hitelmegállapodás. Az IMF szakértői küldöttsége július közepén már nem megy Romániába, mert addigra rendelkezésére fognak állni az uniós végrehajtó szerv következtetései. Június közepén Teodorovici úgy nyilatkozott, hogy az EB szakértőinek most véget ért látogatásától függ, hogy az IMF küldöttsége Romániába megy vagy nem a tárgyalások folytatása érdekében.

Brüsszel a román parlament által szerdán elfogadott adótörvény hatásaitól fél leginkább, ugyanis ez a jogszabály több adócsökkentést tartalmaz, ezek közül a legjelentősebb az áfának 24 százalékról 19 százalékra csökkentése január 1-jei hatállyal.

A bizottság korábban figyelmeztette Bukarestet, hogy az adócsökkentés nyomán az államháztartási hiány elérheti a GDP 3,5 százalékát. Ugyanakkor a román kormány 2016-ra 2,9 százalékos deficittel számol, ami a pénzügyminiszter szerint esetleg 2,5 százalékra mérsékelhető. Teodorovici szerint Románia eltökélt szándéka 3 százalék alatt tartani a deficitet.