Veszélyben a túlélésünk

Az ENSZ által 1400 tudós közreműködésével elvégzett környezetvédelmi kutatás szerint az emberiség veszélybe sodorta önmagát az elmúlt 20 év során a föld javainak mértéktelen kihasználásra révén.
NAPI Online, 2007. október 26. péntek, 12:39
Fotó:

Az ENSZ vizsgálata alapján az egy fő ellátásához szükséges földterület az elmúlt időszakban harmadával több lett, mint amennyi földünk kapacitása. Az Egyesült Nemzetek környezetvédelmi programja keretében lefolytatott kutatás szerint környezetünk szempontjából gyorsan közeleg a kritikus pont, amelyen túl esélytelenné válhat a Föld megőrzése úgy, ahogy most ismerjük.

A kétéltűek 30 százalékát, az emlősök 23 százalékát és a madarak 12 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye. Az édesvizek halállománya felére apadt az elmúlt 20 év során. Földünk minden tizedik folyója kiszárad, mielőtt elérné a tengert. Bolygónk népessége 34 százalékkal gyarapodott az elmúlt 20 év során, elérve a 6,7 milliárdot, míg az egy főre jutó jövedelem 40 százalékkal, 8162 dollárra nőtt.

Az éghajlat-voltozás mellett az évente 3 millió emberéletet követelő víz által terjesztett betegségeket, illetve ehhez kapcsolódóan az ivóvíz-utánpótlást, a megművelhető földek állapotát és a biodiverzitást nevezték meg a legégetőbb problémáknak. A tanulmány szerint közel négyötöd magyarországnyi erdőterület pusztul el minden évben, míg a természeti katasztrófáknak évente 75 ezer ember esik áldozatul.

A 400 tudós kutatását felölelő tanulmányt további 1000 kollégájuk egészítette ki véleményével. A kutatás vezetői az eredményeket értékelve a The Timesnak elmondták: az emberiség által okozott környezetei károknak alapvető gazdasági vonatkozásai vannak, hiszen amennyiben nem kerülnek orvoslásra, befolyásolhatják a növekedést.

HOZZÁSZÓLÁSOK