Veszélyben vannak az oroszok - nagy hiány fenyeget

Az orosz gyógyszergyárak csökkentik az olcsó, létfontosságú gyógyszerek gyártását. (Képünk illusztráció)
Barabás T. János, 2016. február 18. csütörtök, 17:25
Fotó: Napi.hu

Veszélyben az orosz népesség ellátása létfontosságú olcsó gyógyszerekből, mert egyre többnek a gyártását szüntetik meg a gyárak - jelentette a szövetségi monopóliumellenes szolgálat (FAS).

A Kommerszant cikke szerint a kormány által létfontosságúnak minősített gyógyszerek közül 197 fajta, 50 rubelesre (0,67 dollár) árazott már eltűnt a termelésből, és a hasonló árúak közül várhatóan mintegy további 160 követi példájukat. Ennek oka a jelentés szerint, hogy alacsony gyártási költségük dacára előállításuk nem hoz nyereséget.

Az orosz törvények értelmében a létfontosságú gyógyszerek árát a kormány határozza meg, ezért a hiány elkerülése érdekében a FAS felhívta azt a legolcsóbb gyógyszerek árának 5 rubeles emelésére. A szolgálat az egészségügyi és a gazdasági és pénzügyminisztériummal összefogva már egy évvel ezelőtt javasolta a listán szereplő árak 30 százalékos növelését, ezt azonban a kormány elutasította, mert "igazolhatatlanul nagynak" minősített egy ilyen mértékű drágulást. Ugyanakkor a gyártók és az ipari minisztérium 80 százalékos áremelést követelt, vagy az árak teljes felszabadítását.

Megnehezíti a betegek helyzetét, hogy tavaly 32,7 százalékkal csökkent az orosz gyógyszerimport, ráadásul Dmitrij Medvegyev kormányfő decemberben rendeletben korlátozta a külföldi gyógyszerek beszerzését. A nyugati termékektől való függés csökkentése érdekében a dekrétum megtiltja külföldi vállalatok indulását is tendereken, amelyekre bejelentkezik legalább 2 gyógyszergyártó Oroszországból vagy az Eurázsiai Gazdasági Unióból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.18 20:21

A szerző megfeledkezik arról, hogy az oroszok első számú, univerzális gyógyszere a vodka, ami szinte mindenre jó...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html