Veszélyekre figyelmeztetett Merkel és Hollande

Az európai egységet fenyegető veszélyekre figyelmeztetett vasárnap Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár az első világháború nyugati frontja egyik leghosszabb és legvéresebb ütközete, a verduni csata századik évfordulóján rendezett megemlékezésen.
MTI, 2016. május 29. vasárnap, 20:17
Fotó: MTI/EPA

"A megosztottság, a bezárkózás, a befelé fordulás erői ismét munkálkodnak. Félelmet gerjesztenek és gyűlöletet, kihasználva a gyengeségeket, a lemaradásokat, a tévedéseket és a hibákat" - mondta Francois Hollande a douaumont-i katonai temetőben tartott megemlékezésen, ahol mintegy 130 ezer német és francia katona nyugszik.

"Európát a bajok okaként jelölik meg, elfelejtve azt, hogy a katasztrófából született meg Európa" - tette hozzá a francia államfő a Franciaországot és Németországot egymással szembefordító két világháborúra utalva.

"Feladatunk Verdun vérrel áztatott földjébe van írva: szeressük a hazánkat, de óvjuk meg közös házunkat, Európát, amely nélkül a történelem viharainak lennénk kiszolgáltatva!" - fogalmazott a francia elnök. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió "a demokratikus országok legnagyobb közössége, amely számos, békéről álmodó nép számára továbbra is példaként szolgál", ugyanakkor egy védelemre szoruló "törékeny közösség".

A francia elnök szerint Franciaországnak és Németországnak "kiemelt felelőssége van" egy olyan európai projekt megvalósításában, amely "nagyobb védelmet és biztonságot nyújt az itt élő népek számára", "a szövetségi rendszer kereteiben megvédi a kontinenst, véget vet a határain zajló konfliktusoknak", mint például Ukrajnában, "harcol a terrorizmus és a fanatizmus ellen", ugyanakkor "befogadja a tragédiák és mészárlások elől menekülő embereket, akik menedéket keresnek".

Egyedül nem megy

Angela Merkel szintén utalt Európa "gyengeségeire" a menekültválsággal kapcsolatban, de szerinte az első világháború áldozataira úgy tudunk a legjobban emlékezni, ha nem felejtjük el azokat a tanulságokat, amelyeket Európa levont az elmúlt évtizedek katasztrófáiból. "Nyitottnak kell lennünk egymás iránt ... számomra ettől sikeres Európa" - hangsúlyozta. "Ha kizárólag nemzeti szinten gondolkodunk, nem tudunk előrelépni. Ez ugyanúgy érvényes az európai adósságválságra, mint a menekültek befogadására" - tette hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Charles de Gaulle francia elnök és Konrad Adenauer német kancellár között létrejött "bizalmi viszony", majd az 1962-ben megkötött német-francia barátsági szerződés "számunkra az egyik legdrágább örökség".

Az első világháború több mint félmillió elesett katonát, sebesültet és eltűntet követelő tíz hónapos öldöklésének kelet-franciaországi helyszíne az 1960-as évektől a német-francia megbékélés egyik fő jelképe. 1984-ben Helmut Kohl német kancellár és Francois Mitterrand francia elnök a douaumont-i katonai temetőben egymás kezét fogva emlékezett a szakadó esőben a csata áldozataira.

A századik évfordulós ünnepség kezdeteként Francois Hollande és Angela Merkel délelőtt a consenvoye-i német katonai temetőben közös esernyő alatt sétált végig a szakadó esőben a 11 ezer német katona sírja előtt, majd ellátogattak a verduni polgármesteri hivatalba, ahol először fogadtak német vezetőt. Samuel Hazard polgármester mindkettőjüknek átadta a De Gaulle Adenauer-díjat, a békéért tett tevékenységük elismeréseként.

Egy kis Brexitezés is volt

Munkaebédjükön európai kérdésekről tárgyalt a két ország vezetője, többek között a menekültválságról és a Brexitnek, Nagy-Britannia Európai Unióból való esetleges kilépésének a veszélyéről is, erről június 23-án tartanak népszavazást a britek.

A megemlékezés európai jellegének hangsúlyozására a felújított verduni múzeum avatásán, és a 3400 német és francia gyermek részvételével rendezett látványos ünnepségen ott volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.05.30 07:57

Legnagyobb veszély pont az ő hozzá nem értésük, ha még egy felcsuti óriás is képes rájuk tehetetlenséget bizonyítani és 500 millió ember ügyeibe felhatalmazás nélkül beleütik az orrukat- rosszul, törököknek kiszolgáltatnak mindenkit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.05.29 21:18

"befelé fordulás erői ismét munkálkodnak"

Igen ezt látjuk. G. merkelen már olyannyira elhatalmasodott, hogy már nem tudja mi történik körülötte...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html