Ez a teljes hálózat, a nemzeti hatóságok közös erőfeszítéseinek eredménye, ami a járvány miatti korlátozások ellenére fennakadás nélkül, sikerrel működött az emberek védelme érdekében.

A játékokkal kapcsolatban érkezett a legtöbb kifogás, az összes bejelentés 27 százalékát tette ki, majd a gépjárművek (21 százalék), valamint az elektromos készülékek és berendezések (10 százalék) kategóriája következett. Ezek az arányok az előző évhez képest alig változtak. A leggyakrabban jelentett kockázatok között az első a sérülést okozó termékkel kapcsolatos (25 százalék).

QP | Quality Placement

A második leggyakrabban jelzett aggály (18 százalék) vegyi anyagokra vonatkozott, ezt követte a gyermekek fulladásának kockázata (12 százalék).

A jelentés szerint Magyarországon szintén a játékok miatt érkezett a legtöbb bejelentés, az esetek 29 százalékában, ezt a fényfüzérek (28 százalék) és a világítóberendezések (15 százalék) követi. A leggyakoribb kockázat az áramütés, az égési sérülés, és a tűzkockázat volt 2020-ban, 28, 22, illetve 20 százalékkal.

A tagállamok hatóságaihoz tavaly csaknem 200 riasztás érkezett koronavírussal kapcsolatos termék, főként nem megfelelő védelemmel ellátott maszkok miatt - áll az MTI által közölt nyilatkozatban.

Azt mondta, hogy egyre több kihívást kell kezelniük az online értékesítés növekedése miatt. Folyamatosan figyelik a kockázatos termékeket kínáló online platformokat, idén a Covid-19-cel kapcsolatos, veszélyes termékek mellett erre fektetnek nagy hangsúlyt.

A bizottság közleménye szerint az uniós riasztási rendszer mellett, az EU-ban a fogyasztók védelmét szolgálja az úgynevezett a termékbiztonsági vállalás, amely konkrét intézkedéseket határoz meg a piacterek számára annak érdekében, hogy a platformjaikról a lehető leghamarább eltávolítsák a nem biztonságos termékekre vonatkozó ajánlatokat.

Eddig tizenegy online óriásvállalat csatlakozott a megállapodáshoz: a bol.com, az eMAG, a Wish.com, az AliExpress, az Amazon, az eBay, a Rakuten France, az Allegro, a Cdiscount, valamint kedden az Etsy és a Joom is.

Pinuccia Contino, az Európai Bizottság Fogyasztóvédelmi főigazgatósága termékbiztonsági és gyorsriasztási egységének vezetője hangsúlyozta: sikeres év volt a tavalyi, amit a gyorsriasztási rendszerben megtett intézkedések jelentős emelkedése mutat, a járvány ellenére. Minden tagállami hatóság megfelelt a válság kihívásainak.

A rendszerben minden kereskedő azonnal rögzítheti a fogyasztóvédelmi szempontból aggályosnak talált termékeket, majd központi kivizsgálás után szintén ezen keresztül kaphatnak értesítést a termék további értékesítésének lehetőségeiről minden egyes országban, megelőzve ezzel azt, hogy a veszélyes termékek eljussanak a fogyasztókhoz.

Az egységes piac országainak termékbiztonságért felelős hatóságai a gyorsriasztási rendszer révén gyorsan tájékoztathatják egymást, ha veszélyes (nem élelmiszer jellegű) termék kerül forgalomba - emelte ki Pinuccia Contino. A rendszert 31 ország, azaz valamennyi uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia használja. (Az Egyesült Királyság 2020. december 31-ig vett részt benne.)