Veszélyes vírusokat hozhat vissza a klímaváltozás

A jégtáblák olvadásával olyan régi kórokozók kerülnek elő, mint a pestis vagy a lépfene - mondta Rusvai Miklós virológus az M1-en az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 29. szerda, 10:18
Fotó: Shutterstock

A vírusok és baktériumok a sarki jégtáblák mínusz 40 és 70 fok közötti hidegében korlátlan ideig megőrzik fertőzőképességüket, de ezek a kórokozók komoly problémát nem okozhatnak, mivel az orvostudomány ismeri, és így gyógyítani tudja az általuk okozott betegségeket - tette hozzá.

A jégtáblák magas lépfene tartalma valószínűleg a nagyszámú jégbe fagyott állattetemmel magyarázható. Ez a baktérium jelenleg is előfordul, gyakorta Magyarországon is megjelenik.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a globális felmelegedés nem a jégtáblák olvadása miatt a legveszélyesebb, hanem olyan új szúnyog- és kullancsfajok elterjedése miatt, amelyek állatok és emberek között közvetítik a fertőzéseket.

Ezekből a vektorfajokból folyamatosan új fajok jelenek meg, amelyek új kórokozókat hordoznak, jellemzően nem pusztulnak el télen, és gyorsan szaporodnak tavasszal - fűzte hozzá a virológus.

A klímaváltozás egyre több káros hatása ismert: szakértők szerint a búzaminőségének romlásáért is felelős, amely súlyos élelmezési problémákat okozhat.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK