Obama azt mondta, újabb jelei mutatkoznak annak, hogy a bankok olyan kockázatos tevékenységet folytatnak, amely tavaly csaknem teljes pénzügyi összeomláshoz vezetett.

"Ezekhez az időkhöz nem fogunk visszatérni" - hangsúlyozta, s figyelmeztetett: a történelem nem ismétli meg önmagát, nem lesz újabb szövetségi bankmentés.

Obama a Wall Street szorosabb ellenőrzését, nagyobb átláthatóságot és elszámoltathatóságot szorgalmazott.

Obama a pénzügyi válság enyhülése ellenére ismét óvott a túlzott elégedettségtől, és azt mondta, a Wall Streetnek egy új rendet kell elfogadnia, "a józan ész rezsimét" - annak érdekében, hogy az újabb, hasonló válságok megelőzhetőek legyenek.

A piaci szabályozás újjáalakításához a pénzügyi közösség támogatását kérte az USA elnöke, és a globális koordináció fontosságát is hangsúlyozta.

"A pénzügyi iparágban vannak olyanok, akik rosszul értelmezik a helyzetet" - fogalmazott az Egyesült Államok elnöke. "Ahelyett, hogy tanulnának a Lehman és a válság példájából - amelyből pedig még mindig tart a kilábalásunk - inkább mellőzik azokat" - mondta.

Sem helyes, sem felelős magatartásnak nem nevezhetjük azt, amikor a kormányzati támogatással talpraállt társaság igyekszik kibújni azon kötelességei alól, amelyekkel a szélesebb gazdaságnak, egy sokkal stabilabb és igazságosabb rendszer kiépítése érdekében tartozik - idézte Obama szavait a Bloomberg. Nem kell várni a tisztességes tájékoztatással, vagy az arányosabb jutalmazási rendszer bevezetésével addig, amíg azt törvény kényszeríti ki - tette hozzá.

Barack Obama mindemellett ismét kiállt egy, a pénzügyi szolgáltatások területén létrehozandó fogyasztóvédelmi intézmény szükségessége mellett, amely például a jelzáloghitelek vagy a hitelkártyák szabályozását is ellátná. A bankszektor és a republikánusok vitatják egy ilyen ügynökség jogosultságát, mondván, az korlátozhatja a fogyasztók választási szabadságát és a hitelhez jutási lehetőségeket. Ez utóbbiakra Obama úgy reagált, hogy "semmi sincs messzebb az igazságtól".

A kormányzati szerepvállalásra továbbra is szükség van a pénzügyi rendszer stabilizálása érdekében, de egyre kevésbé - mondta az elnök.