"Veszélyes" ételekre figyelmeztetnek a kutatók

Minél több nagyon feldolgozott ételt - például torta, csirkefalat, tömeggyártott kenyér - fogyaszt valaki, annál magasabb nála a rák kockázata - állapították meg ezúttal francia kutatók egy 105 ezer ember adatait feldolgozó vizsgálat során.
Szepesi Anita, 2018. február 15. csütörtök, 13:52
Fotó: Shutterstock

Az eredményeket kételkedés fogadta, abban azonban nincs vita, hogy további vizsgálatokra lesz szükség, addig is fogyasszunk minél kevesebb túlfeldolgozott élelmiszert - olvasható a 444.hu cikkében, melyet a BBC alapján írtak. Vagyis kerüljük  a csomagolt, előgyártott kenyereket, chipseket, sajnos a csokik, a cukros üdítők, a fasírtok és nuggetsek, a zacskós levesek és tészták is a listán sorakoznak.

Az étrend és a rák kialakulása közötti összefüggés felismerése nem újkeletű, a WHO a feldolgozott húsoktól óv, az elhízás pedig a  dohányzás után a második legkomolyabb rákkockázati tényező. Túlaggódni azonban nem érdemes a dolgot, ha eszünk is veszélyesnek titulált élelmiszert, fontos, hogy zöldségeket, gyümölcsöket és rostokat is minél többet fogyasszunk.

További részletek itt.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK