A nyár az elmúlt évhez hasonlóan idén is intenzív hőhullámokat hoz Európa jelentős részén. Hosszú száraz periódusok követik majd egymást, amelyek komoly károkat okozhatnak a mezőgazdaságnak. Összességében az eső hamarosan "hiánycikké" válik - derül ki a AccuWeather friss hosszú távú prognózisából. Európa egyetlen térsége, amely megúszhatja a hőhullámokat, Skandinávia és a Kárpátokon túli Kelet-Európa lehet. Itt sem maradnak el a meleg időszakok, de nem várhatók hosszú forróságok.

Az ezeken a tájakon normálisnak számító alacsonyabb hőmérsékletnek és az esőknek köszönhetően kisebb lesz az erdőtüzek kockázata - szemben 2018-cal, amikor Európa északi részén is súlyos erdőtüzek pusztítottak. Skandináviában tavaly a szokásos csapadék fele érkezett meg, míg idén 70-100 százaléka várható, Kelet-Európában csak néha mehet fel a hőmérő higanyszála 40 Celsius-fok közelébe. A nagyobb melegek és viharok Ukrajna nyugati és déli, illetve Fehéroroszország és Moldova déli részén várhatók.

Délnyugat-Európa

Az állandó forróság és a csapadék hiánya miatt Spanyolországban és Portugáliában erdőtüzek várhatók, amelyek az Alpok vonalában elérhetik Németországot és Csehországot is. Az esős tavasz miatt gazdagabb a növényzet, ami nagyobb tüzek alapja lehet. Az Ibériai-félszigetet júniusban érheti a legsúlyosabb csapás, Franciaország, Németország és Közép-Európa más részei júliusban kerülhetnek sorra. Ugyanakkor a szárazság kitarthat a nyár végéig, sőt ősszel is, ami azt jelenti, hogy a második egymást követő év hozhat hasonlóan durva időt Európának ezen a részén.

Balkán, Nagy-Britannia

A Balkán térségére borzalmas viharok csaphatnak le egész nyáron. Lesznek hőhullámok, de az igazán nagy forróság kivételnek számít majd. A durva égszakadások Görögországot, Szerbiát, Romániát és Bulgáriát fenyegetik a leginkább. A viharok sok villámot, áradást és forgószeleket hoznak. A legnagyobb zivatarok délután és este várhatók.

Európa "másik végén", Nagy-Britanniában, ezen belül a szigetország déli részén ott igen szokatlan, 32 Celsius-fokos nappali hőmérsékletek várhatók. A nyár ezen a tájon és Franciaország északi részein is szárazságot hozhat júniustól egészen augusztusig.

Iszonyat

Az AccuWeather szerint az idei nyár fő időjárási sztoriját Portugálián és Spanyolországon túl Lengyelország és Magyarország fogja szolgáltatni. Ahogy fogalmaznak: veszélyes hőhullámok követhetik egymást ezekben az országokban. Az iszonyat dél felől indul júniusban, majd északkelet felé haladva éri el Kelet-Közép-Európát. A legnagyobb forróságok időnként megenyhülnek ugyan, de csak rövid időszakokra.

A legmagasabb hőmérséklet Észak-Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, illetve Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon meg fogja haladni a 38 Celsius-fokot. Franciaország déli részein július végén-augusztus elején benne van a pakliban a 40 fok is, míg Portugália és Spanyolország legforróbb részein mérhetnek 43 Celsius-fok is.

A még a nyárhoz képest is szokatlan meleg veszélyes lehet azokban a helyiségekben, amelyek nem légkondicionáltak. A tanácsok a szokásosak: igyunk sok vizet, töltsük az időt lehetőleg árnyékban és öltözzünk könnyen. Kerüljük a szabad tereket a nap legforróbb időszakában.